FOTO: Naučnici osmislili kuće u kojima ćemo živjeti na Marsu

Januar 11, 2017 - 18:45

NASA-i se na konkurs za osmišljavanje potencijalnih naselja na Marsu javilo više od 150 naučnika sa tehnološko-arhitektonoskim rješenjima za nove domove naše vrste.

Učestvovali su slavni naučnici i poznate svjetske kompanije, a NASA je nagradila tri rada koja, prema njihovom sudu, ispunjavaju sve uslove da jednog dana postanu stvarnost.

Treće mjesto osvojio je tim LavaHive, čiji se koncept temelji na kupolama od topljenog marsovskog tla. Takva metoda zaštitila bi stanare od pijeska, oluja, ali i od zračenja. Naselje bi bilo dijelom iznad, a dijelom ispod tla.

 

Drugo mjesto osvojio je tim Gamma, čije bi nastambe izgradili poluautonomni roboti na površini Marsa prije dolaska ljudskih naseljenika. Svaka nastamba mogla bi smjestiti četiri stanara, a gradile bi se uz pomoć 3D-printanih djelova.

Prvo mjesto osvojio je tim Mars Ice House, čiji je projekt objedinio mnoge nestandardne ideje kako bi stvorio izvodljivo rješenje.


'Ledena kuća' je velika kupola koju okružuje sloj 3D-printanog leda i tanak sloj trusnog tla. Ova strategija zavisi o pronalasku vode na sjevernoj polulopti. Radi se o pobjedničkom dizajnu, kažu iz NASA-e, zato što potencijalno najbolje štiti ljude od intenzivnog sunčevog zračenja, zagađenja površine, a dom drži u potpunosti iznad površine tla.

 

Postavite komentar