12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FOTO: Naučnici osmislili kuće u kojima ćemo živjeti na Marsu

Mozaik

Comments 0

FOTO: Naučnici osmislili kuće u kojima ćemo živjeti na Marsu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
NASA-i se na konkurs za osmišljavanje potencijalnih naselja na Marsu javilo više od 150 naučnika sa tehnološko-arhitektonoskim rješenjima za nove domove naše vrste.

Učestvovali su slavni naučnici i poznate svjetske kompanije, a NASA je nagradila tri rada koja, prema njihovom sudu, ispunjavaju sve uslove da jednog dana postanu stvarnost.

Treće mjesto osvojio je tim LavaHive, čiji se koncept temelji na kupolama od topljenog marsovskog tla. Takva metoda zaštitila bi stanare od pijeska, oluja, ali i od zračenja. Naselje bi bilo dijelom iznad, a dijelom ispod tla.

 

Drugo mjesto osvojio je tim Gamma, čije bi nastambe izgradili poluautonomni roboti na površini Marsa prije dolaska ljudskih naseljenika. Svaka nastamba mogla bi smjestiti četiri stanara, a gradile bi se uz pomoć 3D-printanih djelova.

Prvo mjesto osvojio je tim Mars Ice House, čiji je projekt objedinio mnoge nestandardne ideje kako bi stvorio izvodljivo rješenje.


'Ledena kuća' je velika kupola koju okružuje sloj 3D-printanog leda i tanak sloj trusnog tla. Ova strategija zavisi o pronalasku vode na sjevernoj polulopti. Radi se o pobjedničkom dizajnu, kažu iz NASA-e, zato što potencijalno najbolje štiti ljude od intenzivnog sunčevog zračenja, zagađenja površine, a dom drži u potpunosti iznad površine tla.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR