17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPIN by Brčko Brčković

Mozaik

Comments 1

SPIN by Brčko Brčković

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Island & Montenegro by Brčko Brčković.

…Ah ti dani ,te godine! Najzad dolaze bolji dani za moju domovinu, zahvaljujući pametnom izboru građana koji su listom glasali za suživot sa svojom braćom i sestrama sa Islanda!

Tako je svijet dobio medenu mikro federaciju sastavljenu od dvije ravnopravne federalne jedinice čiji je izvorni suverenitet ostao netaknut! Nova država pod zvaničnim nazivom –Island &Montenegro- ponosno je zauzela svoje mjesto u Ujedinjenim Nacijama kao najmlađa, a očito najperspektivnija članica!

…Čudni splet istorijskih okolnosti doveo je do šarmantnog političkog iskoraka koji je rezultirao ujedinjenjem dvije mikro države, udaljene jedna od druge hiljadama kilometara! Mada su u geografskom, privrednom, kulturološkom i etnološkom pogledu ove države bile potpuno različite, pažljivom analizom utvrđeno je da baš te suprotnosti koje se privlače, garantuju blistavu budućnost ove neobične federacije!

…Politički za ujedinjenje bili su opšti izbori održani zajedno sa referendumom 2020 (u obje države istovremeno).

…Na Islandu su pobijedili ultra-ljevičari na čelu sa “Piratskom parijom” hakera – anarhista, a u Crnoj Gori ubijedljivu pobjedu su odnijeli Novi Komunisti!

…Uz svesrdnu pomoć i podršku ekoloških organizacija, antiglobalista i poznatih ljudi iz svijeta nauke, kulture i sporta, prvi državni eksperimentalni projekat stvoren na potpuno novim osnovama, rodio se i krenuo, na istorijsko putovanje tako moćno i uspješno da je prevazišao očekivanja i najvećih optimista!

…Nakon samo par godina “Island &Montenegro” postala je država za čije državljanstvo su bili jako zainteresovani najmoćniji i najbogatiji žitelji planete!

…Pored takozvanog “ekonomskog državljanstva” za čiji je pasoš trebalo izdvojiti pravo malo bogatstvo, državljanstvo se dobijalo i po osnovu rođenja i porijekla!

…Kao osvjedočeni komunista i jedan od prvih aktivista koji se javno zalagao za formiranje nove države, bio sam član komisije za dodjelu državljanstva.

…Dobro se sjećam dana kada je pred petočlanu komisiju istupio Simon Prebjeglić, izbjeglica iz Evropske Unije pokušavajući da dokaže svoje Crnogorsko tačnije Pješivačko porijeklo!

Onako smušen, štrljkast i nosat pokušavao je da pohvata radoznale poglede članova komisije. Kada je na pomoćni stočić u prostranoj kancelariji stavio nekoliko zrna šipka i bočicu u kojoj je bilo nešto više vinskih mušica, prisjetio samse drevnog rituala kojim su stari Pješivci dokazivali osobenost koja je karakteristična samo za ovo pleme!

…Mlađani Prebjegić je brzo posrkao zrnca šipka zatim progutao mušice i sve odmah zalio nekom mješavinom čaja, neprijatnog i oštrog mirisa!

Na čudo nismo čekali dugo! Nakon nekoliko minuta, Simon se nakratko zgrčio a onda uspravljen naglo podrignuo vadeći iz usta zreli poveći Pješivački šipak! Kada ga je uz smiješak poklonio gospođi Johani Hansdotir islandskom članu komisije, ova naočita plavuša ushićeno je na islandskom uskliknula nešto poput - “Florie Fikkdotir”!

Prevodilac mi je diskretno došapnuo - gospođa je otkinula! Nazvala ga je “ Ćetko”, Ćerkofrkac, što je najveća čast na Islandu!

…Kada je dobio ovjereno rešenje, Simon je samo blago štucnuo a iz usta mu je izlećelo par mušica…

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR