10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Francuski fotograf putuje svijetom zbog komunističkih spomenika: Evo šta je zabilježio u Crnoj Gori

Mozaik

Comments 0

Francuski fotograf putuje svijetom zbog komunističkih spomenika: Evo šta je zabilježio u Crnoj Gori

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Fotograf iz Pariza, poznat pod umjetničkim imenom Jonk, obilazi svijet i pravi tematske izložbe inspirisan, između ostalog, napuštenim fabrikama, gotičkim katedralama ali i komunističkim spomenicima.

Prije nekoliko mjeseci "zalutao" je na Balkan i fotografisao 25 čuvenih, ali mahom zapuštenih spomenika.

Vozio je više od 5.000 kilometara kroz države nekadašnje Jugoslavije, a svratio je kratko i u Crnu Goru.

.

Spomenici koje je fotografisao stvoreni su tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka kao simbol antifašističke borbe.

Sagrađeni su na lokacijama značajnih bitaka iz Drugog svjetskog rata ili na mjestima velikih stradanja civila i partizana.

No s propašću Jugoslavije, ova monumentalna zdanja koja su radili najbolji vajari i arhitekte s ovih prostora (Bogdan Bogdanović, Svetislav Ličina, Miodrag Živković, Marko Mušič...), pala su u zaborav.

"Bavim se fotografijom već nekoliko godina i često putujem u potrazi za napuštenim mjestima. Kada sam prošao većinu zanimljivosti u svojoj blizini, odlučio sam putovati dalje. Prošle godine sam odlučio istraživati Balkan i tako sam otkrio da tu postoje mnogi napušteni komunistički spomenici. Oduševili su me surovošću koju im daje betonska izrada, ali i svojom ljepotom. Slikao sam 25 u ukupno 6 zemalja", kazao je Jonk za Index.

U Crnoj Gori zabilježio je Spomenik palim borcima pod Trebjesom.

trebjesa670

Nikšićki spomenik podignut je u čast poginulih rodoljuba, koje su 1942. godine na tom mjestu strijeljali italijanski okupatori.

Na spomeniku je uklesan natpis „Vašem junaštvu vjekovima će pokoljenja da se dive“, kao i ploča s imenom Ljuba Čupića, junaka čiji se prkosni osmjeh nalazi u svim udžbenicima istorije.

I ovo je djelo bilo je na meti vandala u prošlosti, pa pored imena heroja stoje i potpisi lokalnih mangupa, a prošle godine je čak uništeno skidanjem ukrasnih granitnih ploča.

"Komunistički spomenici su zaista vrijedan dio istorije i neprihvatljivo je da su mnogi od njih danas tako napušteni. Zaslužuju mnogo bolji tretman", napisao je francuski fotograf.

U susjednim zemljama je fotografisao mnogo više spomenika, koji su takođe u tužnom stanju.

spomenici670

Spomenici soc-realizma i danas bude rasprave... na kulturološkoj, umjetničkoj, ideološkoj ravni.

Premda je način na koji se čuva naše naslijeđe često bila na tapetu, odnosno spomenici poput Tjentišta i Kadinjače proglašavani najružnijim na svijetu, isto tako neprestano bude pažnju javnosti.

Bendovi širom svijeta dolazili su da snimaju spotove pored jugoslovenskih spomenika, reditelji i fotografi obožavaju njihovu grandioznost a laici koji prvi put vide ova umjetnička djela često kažu da ih podsjećaju na naučnu fantastiku.

"Zapadnjačka" umjetnička teorija impresionirana je apstraknošću socijalističkih spomenika, futurističkim izgledom i umjetničkim kvalitetom.

A Jonk je bio impresioniran i atipičnim spomenikom poslijeratne arhitekture - Domom u Kolašinu.

Centralni dio doma, podignut u čast 40-godišnjice prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke, neobična je tvorevina slovenačkog arhitekte Marka Mušiča.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR