8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici istražuju novi način liječenja raka jetre

Mozaik

Comments 0

Naučnici istražuju novi način liječenja raka jetre

  • Viber
Naučnici istražuju nove načine za liječenje pacijenata koji imaju rak jetre.
Metode se kreću od razvijanja vještačke jetre, do toga da li bi genetički modifikovane svinje mogle da proizvedu organe kompatibilne sa ljudskim. Naučnici na Univerzitetu države Misuri poklušali su još jedan drugačiji pristup.
 
Jedini način za liječenje raka jetre jeste transplantacija jetre ili uklanjanje kanceroznih djelova jetre. Obje metode zahtijevaju ozbiljnu hirurušku intervenciju, a za pacijente kojima je prasađena jetra, doživotno uzimanje ljekova, koji sprječavaju da njihov organizam odbaci novi organ. Međutim, u budućnosti, možda bi mogao da bude pronađen novi način za liječenje raka jetre.
 
Studija, koju su sproveli istraživači na Univerzitetu države Misuri, pokazala je da novi minimalni invazivni pristup može da uništi prekancerozne ćelije raka u jetri miševa i u ljudskim in vitro ćelijama.
 
Korišćenjem hemoterapije i zračenja, zdrave ćelije oko tumora se oštećuju, ali ovaj novi pristup podrazumijeva upotrebu prirodnih, ne-otrovnih hemijskih sastojaka iz biljaka.
“Zvuči kao bajka ali mi smo zaista u poodmakloj fazi u smislu liječenja raka i dijagnosticiranja bolesti”, ističe Kateš Kati sa Univerziteta države Misuri.
 
Kateš Kati predvodio je studiju u kojoj su korišćeni veoma mali djelovi zlata, nano-čestice, umotane u zaštitni stabilizator iz drveta akacije. Te čestice privlače prekancerozne i maligne ćelije, su znatno podložnije nižim nivoima toplote od zdravih ćelija.
 
“Pacijentima bi bile ubrizgane te nano-čestice. Poslije samo nekoliko sati, pacijenti bi bili tretirani laserima, a zatim bi mogli da odu kući. Nema radijacije, otrovnog otpada, nema zagađenja, sistematskog trovanja pacijenata”.
 
Kati kaže da će cijena tretmana biti niska i dodaje da bi ta vrsta liječenja mogla da bude korišćena za druge vrste raka, artritisa i drugih teških bolesti. Ako se nova tehnika pokaže djelotvornom, to bi mogla da bude dobra vijest za skoro 800 hiljada ljudi, kod kojih se svake godine otkrije rak jetre.
 
Izvor: Glas Amerike

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR