13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Više od napitka: Kako možete iskoristiti talog kafe

Mozaik

Comments 0

Više od napitka: Kako možete iskoristiti talog kafe

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Osim što je pratilac dokolice, dobar način za buđenje i započinjanje dana, jeste li znali da talog kafe možete iskoristiti na nekoliko načina?

... uklanja neugodne mirise iz zamrzivača

Kako biste spriječili neugodne mirise u zamrzivaču, stavite u njega suvu mljevenu kafu! Kafa će upiti mirise pa je stoga ubacite u prekrivenu zdjelicu ili kesicu s rupama i smjestite u zamrzivač. Promijenite sadržaj zdjelice svaka dvije sedmice.


... olakšava čišćenje kamina

Ako se spremate očistiti kamin ili šporet na drva, prije nego što se uhvatite metlice posipajte nakupljeni pepeo vlažnim mljevenim zrncima kafe. Vlaga će povezati sitne čestice prašine i spriječiti njihovo raspršivanje po stanu kad počnete čistiti. Jednostavan način kako spriječiti nastanak još većeg nereda!


... pomaže u borbi protiv tvrdokornih mrlja

Za dodatno ribanje zagorjelih lonaca i prljavih tanjira iskoristite ostatke  kafe umjesto sunđera i žice.


... podstiče rast cvijeća

Iskorišćena kafa i dalje je puna hranljivih sastojaka koji se mogu upotrijebiti kao gnojivo za biljke kojima odgovara kiseliji sastav tla. Posipajte ostatke kafe po zemlji na kojoj rastu ruže, kamelije ili bilo koja zimzelena biljka.


.. djeluje kao odlično sredstvo za piling

Pri izradi sapuna iz kućne radinosti sjetite se mljevenih zrnaca kafe! Ne samo da će ukloniti neugodne mirise, komadići kafe djelovaće kao nježan i mirisan piling. Pritom, kafa naučno dokazano uklanja celultit.

 

... eliminiše miris luka s prstiju

Prilikom kuhanja brojne namirnice mogu ostaviti jak miris na našim rukama. Čišćenje luka ili ribe pogotovo je problematično pa uz sudoperu držite malo mljevene kafe, izribajte njome ruke i isperite vodom kako biste uklonili nakupljene mirise.

 

... uklanja neugodni miris iz cipela

Suvi talog kafe ubacite u staru čarapu ili najlonku, zavežite je čvorom i stavite preko noći u nošene patike ili cipele kako bi preko noći paketić upio neugodne mirise. Na isti način možete osvježiti i ormar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR