9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spoljnopolitički odbor američkog Senata jednoglasno podržao Rezoluciju o Crnoj Gori

Politika

Comments 0

Spoljnopolitički odbor američkog Senata jednoglasno podržao Rezoluciju o Crnoj Gori

Autor: Žarko Vujović

  • Viber
Senatski Spoljnopolitički odbor na današnjoj radnoj sjednici jednoglasno je usvojio Rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Senatori su ujedno pozdravili napredak u reformama koji je postigla Crna Gora, prenosi Glas Amerike.

Rezolucija će biti proslijeđena na glasanje pred punim sastavom Senata.

Senatorka Džin Šahin, članica odbora iz Demokratske partije, pozvala je Senat da glasa o rezoluciji prije raspuštanja Kongresa.

Predsjedavajući odbora, republikanac Bob Korker ocijenio je da je proširenje NATO-a na Crnu Goru u interesu Sjedinjenih Država.

U Rezoluciji se navodi sa da će prijem Crne Gore u NATO osnažiti Alijansu, ojačati stabilnost u Jugoistočnoj Evropi i promovisati interese Sjedinjenih Država i njihovih NATO saveznika.

Među strateškim razlozima za proširenje NATO-a Senat navodi da se Sjedinjene Države i saveznici suočavaju sa stalnim prijetnjama po njihovu stabilnost i teritorijalni integritet, te da bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog, kako se ističe, spoljašnjeg podrivanja režima ugrozili stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese Sjedinjenih Država.

„Crna Gora, s obzirom na to je uspostavila demokratsku vladu i iskazala spremnost da ispuni uslove za članstvo, uključujući i one neophodne za doprinos u odbrani svih NATO članica, u poziciji je da dalje unaprijedi principe Sjevernoatlantskog ugovora i da doprinese stabilnosti sjevernoatlantskog područja“, poručuje se u Rezoluciji.

Uz podsjećanje da je Crna Gora sprovela teške reforme i preduzela korake da riješi probem korupcije, senatori ističu da Sjedinjene Države i druge članice NATO-a ne bi trebalo da smatraju da je taj važan proces završen i da bi trebalo da nastave da zahtijevaju dodatne reforme.

Američki zakonodavci su poručili i da nijedna zemlja koja nije članica NATO-a neće uticati na odluke o njegovom proširenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR