16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Umjesto da CPC gradi parohijski dom u Ćaku, gradiće ga SPC

Politika

Comments 0

Vučinić: Umjesto da CPC gradi parohijski dom u Ćaku, gradiće ga SPC

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Crnogorska pravoslavna crkva predstavlja kontinuitet pravoslavlja u zemlji i nosioca vjerskog autoriteta i tumača pravoslavlja.

Uprkos toj činjenici, djelovi administracije i dalje vode politiku koja je "s ruke" Srpskoj crkvi. Pa umjesto da mi gradimo crkvu i parohijski dom u Ćaku, gradiće ga Srpska crkva, koja za te namjene raspolaže neograničenim sredstvima, ocijenio je za Portal Analitika, potpredsjednik Savjeta Mitropolije, Stevo Vučinić.

Podsjetimo, grаdonаčelnik Resistensije, u argentinskoj provinciji Ćаko, Horhe Kаpitаnić, potpisаo je sporаzum prošlog vikenda sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Argentini, o dаvаnju nа korišćenje zemljištа Epаrhiji južnoаmeričkoj zа izgrаdnju njenog parohijskog centrа.

Vučinić u izjavi napominje da je pravo na gradnju dobila Mitropolija crnogorsko-primorska SPC koja istovremeno svim sredstvima vodi rat, ne samo protiv Crnogorske crkve, nego i države, uprežući u taj posao još i Srbiju i Republiku Srpsku.

"Takvom politikom državne administracije prema Beogradskoj patrijaršiji, stiču se novi neprijatelji ove zemlje, a ne saveznici. Bilo bi mudro od nove vlasti da povede računa o ovoj činjenici, i napravi otklon od takve politike. Neka za početak povede računa da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji uključuje u neizmijenjenom obliku član 52 iz Nacrta, što prije nađe na dnevnom redu Skupštine", kazao je Vučinić.

On dalje navodi da su revizionističke težnje srpske vrhuške u pitanju državnoga statusa Crne Gore poslovične.

"Zaklonjene su brigom za svoje sunarodnike u koje zbrajaju svakoga pravoslavnoga građanina, u zemlji i vani. Crkva u Ćaku, u Argentini, koju će da gradi Beogradska patrijaršija, u toj je funkciji. Dakle, odgoju u srpskom duhu druge i treće generacije iseljenih Crnogoraca u toj argentinskoj provinciji. Na takav način oblikovan je i srpski nacionalni identitet dijela domicilnog pravoslavnog stanovništva, u vrijeme duhovne i kulturne kolonizacije Crne Gore, između dva svjetska rata. Sofisticiranim metodama mu je nametnuto da im srpska istorija i kultura čine oslonac. Tako su nenaučne ideje, duhovnim autoritetom Beogradske patrijaršije, osnažene i ucijepljene u svijest cijele jedne generacije, čiji se potomci dobrim dijelom i danas izjašnjavaju kao Srbi", zaključio je Vučinić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR