14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radić: Nema prostora za teorije zavjere, nevjerovatno bi bilo da Amerika ne usvoji Protokol

Politika

Comments 0

Radić: Nema prostora za teorije zavjere, nevjerovatno bi bilo da Amerika ne usvoji Protokol

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Spoljnopolitički odbor američkog Senata danas bi, kako je najavljeno, na radnoj sjednici trebalo da razmotri Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Ukoliko se pokažu tačnim nezvanična saznanja da su dvojica senatora povukli prigovor, Odbor će vratiti ratifikaciju Senatu na ubrzanu proceduru.

Vojno politički analitičar Aleksandar Radić za Antenu M kaže da nema iznenađenja kada je naš Protokol posrijedi.

"Bilo bi gotovo nevjerovatno da se dogodi da Crna Gora ne dobije ratifikaciju Protokola jer je riječ o mehanizmu koji je dosad u svim zemljama funkcionisao po automatizmu. Crna Gora je prešla sve stepenice, jednim korakom je u NATO i ono što se dešavalo u Vašingtonu mislim da je poslužilo prije svega za stvaranje domaćih balkanskih teorija zavjere kako se velike sile bave pitanjima kojima trguju, a to je zapravo opasno stvaranje magle u nečemu što koliko god da je važno, ne može da utiče u mjeri da ima efekta na dešavanja u Vašingtonu", smatra Radić.

Ekspert Atlantskog savjeta Evelin Farkaš kazala je nedavno da ima nezvaničnu informaciju da se republikanci Rend Pol i Majkl Li više ne protive ratifikaciji crnogorskog Protokola.

Ukoliko se, ipak, barem jedan od njih dvojice bude protivio, Protokol će u redovnu proceduru, u kojoj Senat odlučuje dvotrećinskom većinom glasova. I ako bude tako Radić smatra da nema prostora za brigu i za prenapumpavanje teme u medijima.

"Kada je u Americi došlo do zastoja onda je to privuklo pažnju medijima koji su pokušali da stvore dokaze o nekim globalnim pokretima koji se navodno tiču Crne Gore. Ali, na primjer nikome nije privukla pažnju komplikovana procedura u parlamentu Češke", naveo je Radić.

Zanimljiv podatak je da je Protokol o pristupanju na dnevnom redu Senata uoči saslušanja Reksa Tilersona, Trampovog kandidata za državnog sekretara SAD. Radić kaže da ni to neće imati veze sa crnogorskim pitanjem.

"Stvari treba posmatrati pragmatično. Postoji formalno-pravna procedura kroz koju treba sve da prođe", poručio je Radić.

Podsjetimo, 10. decembra nije bilo vremena za pojedinačno izjašnjavanje senatora, pa je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO mogao biti usvojen samo aklamacijom, dakle jednoglasno.

Iako je 98 senatora bilo „za“, protivljenje dvojice republikanaca odgodilo je za januar američku ratifikaciju crnogorskog Protokola.

Da će američki Senat u najskorije vrijeme ratifikovati Pristupni protokol Crne Gore NATO savezu – saopštio je juče senator Džon Mekejn u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.

Crnogorski Protokol do sada su ratifikovale 22 od 28 zemalja članica Alijanse.

Juče su se to uradile Norveška i Italija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR