Podrška Italije na evropskom i atlantskom putu

Januar 11, 2017 - 16:56

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Italiji, povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, sastao se danas u Rimu sa brojnim zvaničnicima.

Sasstao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Vinćencom Amendolom i senatorima Pjer Ferdinandom Kazinijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Vaninom Kitijem, predsjednikom Odbora za politike EU Senata i Aldom di Bjađom i Stefanom Kolinom koji su članovi grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Senatu Italije.

Tokom razgovora sa Amendolom, Brajović je, zahvalivši Italiji na dosljednoj podršci evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore, izrazio zadovoljstvo povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu. „Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja“, podvukao je Brajović, saopšteno je iz Skupštine.

U razgovoru je istaknut značaj uspješnog nastavka evropskog puta Crne Gore i zemalja regiona, i predloženo da, pored država članica, na proslavi povodom 60 godina od usvajanja Rimskih ugovora, budu prisutne i zemlje kandidati.

„Brajović je ocijenio veoma važnom činjenicu da će Italija biti domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koja se u julu 2017. održava u Trstu, kao i imenovanje specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova Italije za pomenutu konferenciju Mikelea Đakomelija, koji će uskoro posjetiti Crnu Goru. Dogovorene su, ujedno, zajedničke aktivnosti na organizovanju predkonferencije u Crnoj Gori u cilju definisanja prioriteta i ključnih tema za konferenciju u Trstu. Istaknuta je uloga predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa“, navodi se u saopštenju.

Amendola je istakao da će Italija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, jer proširenje nije ustupak zemljama regiona već predstavlja dodatu vrijednost za Evropsku uniju i njeno jačanje. "S tim u vezi, od Evrope se očekuje kvalitativan skok, kao i jasne strategije za dalji razvoj i privrženost svojim principima i vrijednostima, uz otvorenost za dijalog sa svima. Ovo su poruke koje će Italija zastupati i tokom svog predsjedavanja G7, kao i u okviru SB UN", kazao je Amandola, zahvalivši na podršci koju je Crna Gora dala kandidaturi Italije za članstvo u ovom važnom tijelu UN-a.

Iskazana je spremnost Italije da nastavi da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište.

Tokom razgovora sa italijaniskim senatorima razmotrene su teme iz domena parlamentarne saradnje i modeli koji mogu unaprijediti i dodatno razviti međuparlamentarne odnose, što je od posebnog značaja za proces integracije naše zemlje u EU i NATO.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni o odličnom nivou sveukupnih odnosa između Crne Gore i Italije, te istakli da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena sadržajna saradnja, što potvrđuju brojni potpisani sporazumi i realizovane inicijative. Posebno je bilo riječi o saradnji u oblasti ekonomije a istaknuta je spremnost za dalje unapređenje tradicionalno dobrih međudržavnih odnosa.

Razgovor je bio prilika i za razmjenu mišljenja o unutrašnjim političkim kretanjima u obje zemlje, kao i o temama od regionalnog i globalnog značaja.

Postavite komentar