10 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podrška Italije na evropskom i atlantskom putu

Politika

Comments 0

Podrška Italije na evropskom i atlantskom putu

  • Viber
Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, koji boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Italiji, povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, sastao se danas u Rimu sa brojnim zvaničnicima.

Sasstao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Vinćencom Amendolom i senatorima Pjer Ferdinandom Kazinijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Senata, Vaninom Kitijem, predsjednikom Odbora za politike EU Senata i Aldom di Bjađom i Stefanom Kolinom koji su članovi grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Senatu Italije.

Tokom razgovora sa Amendolom, Brajović je, zahvalivši Italiji na dosljednoj podršci evropskim i evroatlantskim stremljenjima Crne Gore, izrazio zadovoljstvo povodom usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u italijanskom Parlamentu. „Članstvo u NATO-u je ključni spoljnopolitički cilj Crne Gore, čije je ostvarenje presudno važno za bezbjednost države i građana, i predstavlja preduslov daljeg ekonomskog razvoja“, podvukao je Brajović, saopšteno je iz Skupštine.

U razgovoru je istaknut značaj uspješnog nastavka evropskog puta Crne Gore i zemalja regiona, i predloženo da, pored država članica, na proslavi povodom 60 godina od usvajanja Rimskih ugovora, budu prisutne i zemlje kandidati.

„Brajović je ocijenio veoma važnom činjenicu da će Italija biti domaćin Konferencije o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, koja se u julu 2017. održava u Trstu, kao i imenovanje specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova Italije za pomenutu konferenciju Mikelea Đakomelija, koji će uskoro posjetiti Crnu Goru. Dogovorene su, ujedno, zajedničke aktivnosti na organizovanju predkonferencije u Crnoj Gori u cilju definisanja prioriteta i ključnih tema za konferenciju u Trstu. Istaknuta je uloga predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa“, navodi se u saopštenju.

Amendola je istakao da će Italija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana na evropskom i evroatlantskom putu, jer proširenje nije ustupak zemljama regiona već predstavlja dodatu vrijednost za Evropsku uniju i njeno jačanje. "S tim u vezi, od Evrope se očekuje kvalitativan skok, kao i jasne strategije za dalji razvoj i privrženost svojim principima i vrijednostima, uz otvorenost za dijalog sa svima. Ovo su poruke koje će Italija zastupati i tokom svog predsjedavanja G7, kao i u okviru SB UN", kazao je Amandola, zahvalivši na podršci koju je Crna Gora dala kandidaturi Italije za članstvo u ovom važnom tijelu UN-a.

Iskazana je spremnost Italije da nastavi da jača ekonomske veze sa Crnom Gorom i regionom, pored ostalog kroz bolju energetsku i infrastrukturnu povezanost, kao i kroz zajedničko regionalno tržište.

Tokom razgovora sa italijaniskim senatorima razmotrene su teme iz domena parlamentarne saradnje i modeli koji mogu unaprijediti i dodatno razviti međuparlamentarne odnose, što je od posebnog značaja za proces integracije naše zemlje u EU i NATO.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni o odličnom nivou sveukupnih odnosa između Crne Gore i Italije, te istakli da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena sadržajna saradnja, što potvrđuju brojni potpisani sporazumi i realizovane inicijative. Posebno je bilo riječi o saradnji u oblasti ekonomije a istaknuta je spremnost za dalje unapređenje tradicionalno dobrih međudržavnih odnosa.

Razgovor je bio prilika i za razmjenu mišljenja o unutrašnjim političkim kretanjima u obje zemlje, kao i o temama od regionalnog i globalnog značaja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR