Pejanović: Očekujem uskoro ratifikaciju u Senatu; Korker: Dobro došli u NATO!

Januar 12, 2017 - 01:02

Spoljnopolitički odbor američkog Senata jednoglasno je odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

O protokolu bi sada trebalo da se izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata, republikanac Bob Korker nada se brzoj akciji punog sastava Senata povodom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

''Želimo dobrodšlicu Crnoj Gori kao novoj članici NATO-a. Imajući u vidu sve izazove pred kojima se Alijansa nalazi, nadamo se da će sve članice napraviti korak naprijed i izdvojiti 2% budžeta za odbranu'', piše u izjavi Korkera objavljenoj na sajtu Senata.

Nacionalni koordinator Pejanović: Bilo je pitanje dana kada će Odbor tako odlučiti

„Nijesam iznenađen. Desilo se ono što smo više puta naglašavali. Bilo je pitanje dana kad će odbor donijeti takvu odluku. A, činjenica da je odluka donijeta jednoglasno otvara nam vrata i jasan pravac ka donošenju iste odluke u Senatu“, rekao je nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović za Antenu M i dodao da se znalo da će biti donijeta takva odluka.

''Bilo je pitanje dana kada će Odbor donijeti takvu odluku. Činjenica da je odlučeno jednoglasno veoma je bitna za dalje aktivnosti i donošenje odluke u Senatu dvotrećinskom većinom u punom sazivu, vjerujem u što skorije vrijeme'', kazao je on.

Podsjetimo, 10. decembra nije bilo vremena za pojedinačno izjašnjavanje senatora, pa je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO mogao biti usvojen samo aklamacijom, dakle jednoglasno.

Iako je 98 senatora bilo „za“, protivljenje dvojice republikanaca odgodilo je za januar američku ratifikaciju crnogorskog Protokola.

Rend Pol i Majkl Li protivili su se tada ratifikaciji, a Senator Pol nije, kako saznaje Glas Amerike, prisustvovao večerašnjoj sjednici odbora koja nije bila otvorena za javnost.

Crnogorski Protokol do sada su, podsjetimo, ratifikovale 22 od 28 zemalja članica Alijanse.

 

5 komentara

 • Comment Link Januar 12, 2017 - 11:36 postavio - flamantes

  Zar je bilo idiota koji su sumnjali?

 • Comment Link Januar 12, 2017 - 01:28 postavio - Marija

  Da su trebali kakve pare da odobre ne bi ovako brzo

 • Comment Link Januar 12, 2017 - 01:27 postavio - NeBOJsha

  I have a dream...

 • Comment Link Januar 12, 2017 - 01:27 postavio - Eva

  Još malo! :)

 • Comment Link Januar 12, 2017 - 01:25 postavio - ДРАЖА

  Боже сачувај

Postavite komentar