14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rezolucija EP: Rusija pokušala da se umiješa u događaje u CG

Politika

Comments 0

Rezolucija EP: Rusija pokušala da se umiješa u događaje u CG

  • Viber
Evropski parlament zabrinut je zbog ozbiljnih incidenata na izborni dan u Crnoj Gori i poziva Evropsku komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi - stoji u prijedlogu rezolucije EP o Crnoj Gori koju je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok.

U tom dokumentu se navodi i da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji, piše današnja Pobjeda.

Prijedlog Tanokove rezolucije, u koji je Pobjeda imala uvid, predat je u utorak Odboru za vanjske poslove EP.

- Evropski parlament primjećuje pokušaje Rusije da utiče na razvoj događaja u Crnoj Gori. Zabrinuti smo zbog ozbiljnih incidenata koji su se desili 16. oktobra 2016. i pozivamo potpredsjednicu Evropske komisije i visoku predstavnicu Unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federiku Mogerini i Komisiju da pomno prati istrage koje vode nadležni organi.

Smatramo važnim da relevantne službe država članica međusobno razmijene informacije koje se odnose na ove incidente, kao i sa visokom predstavnicom EU i Komisijom - navodi se u prijedlogu rezolucije.

Tanok u svom tekstu pohvaljuje nadležne organe u Crnoj Gori za uredno održavanje parlamentarnih izbora 16. oktobra.

- Pozdravljamo revidiran pravni okvir po kome su se izbori održali, ali primjećujemo da i dalje ima određenih administrativnih nedostataka, uključujući tu i Državnu izbornu komisiju, kao i zabrinutost zbog preciznosti biračkog spiska i politizacije - piše u tekstu rezolucije.

EP očekuje, kako dodaje, da će sve navodne neregularnosti i navodi o zloupotrebama javnih resursa biti u potpunosti istraženi.

- Primjećujemo, sa žaljenjem, da dio opozicije nije priznao rezultate izbora. EP prepoznaje pokušaje spoljnih aktera da diskredituju izborni proces i poteškoće koje je ovo prouzrokovalo - stoji u prijedlogu.

Navodi se da je Vlada izbornog povjerenja formirana pred parlamentarne izbore i da EP pozdravlja činjenicu da je to bio proces koji se odigrao između aktera u Crnoj Gori i koji je postignut konsenzusom političkih partija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR