9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Podrška članstvu EU porasla četiri odsto

Politika

Comments 0

Podrška članstvu EU porasla četiri odsto

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Oko 62 odsto crnogorskih građana podržava članstvo države u Evropskoj uniji (EU), što je četiri odsto više u odnosu na prošlogodišnje istraživanje koje je sprovela agencija DeFacto.

Olivera Komar iz agencije DeFacto je, na prezentaciji rezultata istraživanja javnog mnjenja “Informisanje građana o evropskih integracijama i procesu pristupanja Crne Gore članstvu u EU, saopštila da 61 odsto ispitanika ima pozitivan stav o EU.

“Taj broj nikada nije bio veći, ni u jednom od prethodnih istraživanja”, navela je Komar, dodajući da je istraživanje sprovedeno od 18. novembra do 3. decembra na uzorku od oko hiljadu ispitanika.

Na pitanje da li smatraju da će Crna Gora postati članica EU, bez obzira na njihov lični stav, 68,7 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno.

Komar je rekla da stabilna većina građana Crne Gore podržava proces pridruženja EU i želi da vidi Crnu Goru u toj zajednici.

„Ovogodišnje istraživanje prvo je od tri realizovana u kojem je broj onih koji apsolutno ili uglavnom podržavaju članstvo Crne Gore u EU više od 60 odsto, i iznosi 62,4 odsto“, pojasnila je Komar.

Na pitanje kako bi glasali na eventualnom referendumu o ulasku Crne Gore u EU, 59,5 odsto građana je izabralo opciju “za”.

“Od opredijeljenih građana, njih 76,3 odsto bi glasalo "za" što je tri odsto više nego prošle godine”, objasnila je Komar.

Na pitanje koji je, ako ne podržavaju ulazak Crne Gore u EU, ključni razlog, 14,2 odsto građana je odgovorilo da je to kriza u Uniji.

To je, ukazala je Komar, novo u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Upitani za procjenu koje će godine Crna Gora ući u EU, 37,7 odsto ispitanika je odgovorilo do 2020. godine, što je, kako je ocijenila Komar, optimistično.

Istraživanje je pokazalo da građani smatraju da će članstvo države u EU najviše uticati na mlade i nezaposlene.

Prema riječima Komar, na pitanje da li se podrška EU Crnoj Gori može smatrati pozitivnim faktorom, 57,9 ispitanika je odgovorilo da je to veoma i uglavnom pozitivan faktor.

Komar je navela da građani smatraju da će članstvo u Uniji u svakoj oblasti društvenog životaimati pozitivan uticaj.

Podaci ukazuju na to, kako je kazala, da raste percepcija prema bezbjednosnom ptoencijalu Unije, to jest ulozi EU kao garantu stabilnosti i mira na Balkanu.

Građani sve manje ocjenjuju informacije o procesu pristupanja EU nepotpunim i djelimičnim, a Vlada i dalje, u percepciji građana, se smatra najodgovornijom za informisanje građana o ovim pitanjima.

Komar je saopštila da raste procenat informisanosti građana o Uniji, u odnosu na prethodna istraživanja.

Na pitanje kada gdje bi, kada bi vam bile potrebne informacije o EU fondovima, ih potražili, 41 odsto ispitanika je odgovorilo da bib to učinilo preko medija.

“Građani kao najzahtjevnija poglavlja u narednom period navode poglavlja 23 i 24. Takođe, smatraju da će posebno izazovno biti suočiti se sa oblastima poljoprivrede, zaštite životne sredine i nezaposlenosti”, kazala je Komar.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, naveo je da nije tajna da postoje brojne interne podjele i razlike u mišljenjima po brojnim temama u crnogorskom društvu.

„Međutim, čini se da je vezivni element koji povezuje cjelokupno društvo upravo težnja priključenju EU“, smatra Orav.

On je ocijenio da ovo istraživanje poklazuje kontinuirani pozitivni stav prema Uniji i procesu pristupanju Crne Gore EU.

„Ovo je važna poruka za političare, bilo da se nalaze u Vladi ili u redovima opozicije. Velika većina vaših građana želi da vaša država postane dio EU“, poručio je Orav.

To bi trebalo, kako je kazao, da bude najjača motivacija za sve političke partije da se aktivno angažuju na pružanju podrške agendi Crne Gore kada je u pitanja EU i reformama koje je potrebno realizovati na tom putu.

„Potrebno je da ulažemo stalne napore kako bismo se postarali da svi građani, čak i udaljenim područjima, imaju priliku da dobiju važnu informaciju o ovom procesu“, naveo je Orav.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, ocijenio da je ovo istraživanje pokazalo da se sav trud EU i Vlade, sa partnerima i drugim državnim organima, isplatio.

„Istraživanje je pokazalo porast podrške EU, ali i razumijevanja građana onoga što se radi u Crnoj Gori po pitanju integracije", naveo je Pejović.

Izvor: Mina

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR