11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DNP Purišiću: Prestanite da napadate majke

Politika

Comments 0

DNP Purišiću: Prestanite da napadate majke

  • Viber
Mladi DNP pozvali su ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da Ministarstvo prestane sa, kako su naveli, atakom na majke u Crnoj Gori.

“Nakon što je Vlada Duška Markovića, odmah nakon izbora, predložila a nelegitma Skupština Crne Gore usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, shodno čijim odredbama se smanjuju doživotne naknade majkama sa troje i više djece na 264 i 144 eur, Centri za socijalni rad su poslali poziv majkama koje su ostvarile ovo pravo da se 18. januara 2017. godine lično jave u ovaj organ kako bi formalizovali to smanjenje”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Nikola Jovanović, predsjednik Mladih Demokratske narodne partije Crne Gore.

Jovanović smatra da je smanjenje majkama sa troje i više djece koje su ostvarile to pravo, shodno Ustavu i praksi u evropskom zakonodavstu je to pravo zagarantovano onako kako je bilo predviđeno zakonom u trenutku kada su to pravo i ostvarili.

“Shodno jednom od najvažnijih pravnih principa - principu neretrokativnosti koje propariga pravni sistem EU kao opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava, a shodno članu 9 Ustava Crne Gore ono je iznad zakona, jasno je da u ovom slučaju ne može biti retroaktivnosti. To znači da majkama koje su to pravo ostvarile do ternutka donošenja zakona je to pravo zagarantovano i to doživotno”, piše Jovanović.
Vlada i državni aparat su, kažu u DNP, svjesni ovih činjenica i pravne traljavosti koji su uradili u postupku predlaganja i donošenja zakona, sada pozivaju majke koje su ostvarile pravo na naknadu da sjutra dođu u prostorije centara za socijalni rad i da potpišu da su saglasne sa smanjenjem.

“To jasno ukazuje da su svjesni činjenice da im je potreban pristanak majki kako bi smanjili naknade jer im zakon koji su donijeli to ne omogućava na pravno održiv način. Svjesni su da nije usvojen u skladu sa Ustavom i da će isti biti poništen. Zbog toga savjetujemo majke koje su ostvarile ovo pravo da ne potpisuju nikakvu saglasnost o smanjenju naknada i da centri za socijalni rad ne mogu donijeti rješenja u kojima im se te naknade smanjuju jer bi to ne bi bilo u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskom pravu. Ovim putem upućujemo javni apel intitucijama koje učestvuju u ovom postupku da prekinu sa zloupotrebom i naglašavamo da majke koje su ostvarile pravo na naknade ne treba da potpisuju dobrovoljni pristanak na smanjenje jer na to nisu popravno obavezne i da im zbog toga niko ne može ukinuti pravo na primanje naknade”, smatraju u DNP-u.

Pozivaju ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića “da se prestane sa atakom ovog ministarstva na majke u Crnoj Gori.”

“Posebno apelujemo da sjutra, kada su zakazani postupci za hiljade majki koje to pravo ostvaruju, niko ne pokuša da zloupotrijebi položaj, pravnu neukost i materijalno stanje majki u Crnoj Gori i pokuša da ih primora da stave svoj potpis za smanjenje naknade jer na to nisu zakonski ni Ustavno obavezni, što u državnom aparatu apsolutno dobro znaju”, zaključuje Jovanović u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR