16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
General u posjeti: CG dobila prvi paket od NATO

Politika

Comments 0

General u posjeti: CG dobila prvi paket od NATO

  • Viber
Crna Gora je, kao buduća članica NATO, prvi put primila paket Ciljeva sposobnosti. U cilju usaglašavanja paketa, u posjeti Ministarstvu odbrane danas je boravila delegacija NATO, na čelu sa brigadnim generalom Patrikom de Gramontom, zamjenikom načelnika Štaba u Komandi za transformacije NATO (ACT).

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa brigadnim generalom de Gramontom i Polom Saveroom, direktorom za planiranje snaga.

“General de Gramont je istakao značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u reformi odbrane, kao i doprinos NATO vođenim operacijama što će, kako je istakao, omogućiti uspješno preuzimanje obaveza iz punopravnog članstva”, saopšteno je iz Ministastva odbrane.

Bošković je, kako je navcedeno, potvrdio posvećenost Crne Gore daljem razvoju sposobnosti, u cilju daljeg doprinosa naporima Alijanse u okviru kolektivne odbrane i očuvanja mira u svijetu, te izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci Alijanse Crnoj Gori.

Delegacija NATO, koju čini 16 predstavnika, obavila je ekspertske razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane Ivanom Mašulovićem. Tom prilikom je razgovarano o vojnim sposobnostima Crne Gore, o doprinosu ukupnim sposobnostima Alijanse u domenu kolektivne odbrane, te učešću u međunarodnim operacijama. Takođe, razgovaralo se i o civilnim sposobnostima za učešće u misijama stabilizacije i rekonstrukcije u post-konfliktinim područjima.

Konsultacijama o usaglašavanju paketa Ciljeva sposobnosti za Crnu Goru prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ciljevi sposobnosti predstavljaju potrebe država članica NATO za razvoj snaga i vojnih sposobnosti u okviru procesa planiranja odbrane.

Zaključeno je da Crna Gora, u pogledu dostignutog nivoa interoperabilnosti, spremno dočekuje predstojeće punopravno članstvo u NATO.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR