15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Picula: I najkompleksnije sukobe rješavati u Parlamentu

Politika

Comments 0

Picula: I najkompleksnije sukobe rješavati u Parlamentu

  • Viber
Rasprava o Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori u Evropskom parlamentu počeće 30. januara, dok se usvajanje očekuje u drugoj polovini marta, kazao je hrvatski poslanik u tom domu i evropski parlamentarac Tonino Picula.

U dokumentu, koji je sačinio izvjestilac Čarls Tanok, navodi Picula, konstatuje se zabrinutost zbog pokušaja miješanja Rusije tokom parlamentarnih izbora. Poziva Brisel da pomno prati istragu nadležnih, ali i vodi računa o stranim uticajima u Crnoj Gori.

“Izvještaj je vrlo jasan i izražava zabrinutost nad uplitanjem stranih faktora u izborni process u Crnoj Gori. Da budem do kraja otvoren, pominje se Rusija i pokušaj da utiče na razvoj prilika u Crnoj Gori. Tanok poziva visoku predstavnicu i potpredsjednicu Evropske komisije Federiku Mogerini, ali i cijelu EK da ispitaju i vode računa o uticajima stranih faktora u Crnoj Gori”, objašnjava Picula za Radio Crne Gore.

U izvještaju se apeluje na političku stabilnost, podvlači da bojkot Skupštine nije rješenje već dijalog u tom domu. Bez obzira na političke razlike najveći broj parlamentaraca smatra da je Parlament mjestom u kome se moraju rješavati i najkompleksniji  sukobi interesa ili različiti pogledi na demokratske procese u državi .

“Dokument EK na koji će EP reagovati svojom rezolucijom govori ipak o visokoj polarizaciji političke scene u CG, sa žaljenjem konstatuje činjenicu bojkota parlamenta, jer bez obzira na političke razlike najveći broj parlamentaraca smatra Skupštinu kao mjesto u kom se moraju razrješavati i najkompleksniji sukobi interesa i svetonadzorski sukobi u jednoj demokratiji. Poziva se na više stabilnosti u političkom životu same Crne Gore”, kaže Picula.

Navodi i da je pohvaljen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ukazano na netransparentno finansiranje državnih službi. Vidan je i dalje, kaže evropski parlamentarac, politički uticaj na medije.

“Bez obzira na tezu da je sloboda medija jedno od ključnioh pitanja po kojima će se mjeriti napredak Crne Gore, još se primjećuje visok uticaj politike na medije. Naglašeno je netransparentno finansiranje javnih službi i agencija privatnih medija. Takođe je uočeno da bi trebalo dati veću finansijsku autonomiju glavnom javnom mediju, to je RTCG, ali se traži da se dozvoli urednička samostalnost”, kaže Picula.

Portal RTCG

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR