14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije

Politika

Comments 0

Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Odnosi Crne Gore i Albanije tradicionalno su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrije Nikolića sa ambasadorom te države u Podgorici, Ernalom Filjom.

Nikolić je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da se odnosi dvije zemlje kontinuirano unapređuju kroz uzajamno poštovanje i stalnu nadogradnju političkih, ekonomskih, bezbjednosnih, kulturnih i naučnih kontakata.

On je naveo da snažan inpuls odnosima dvije države daju zajednički evropski i evroatlantski ciljevi, ali i saradnja u okviru regionalnih inicijativa.

“Nikolić je izrazio institucionalnu i ličnu zahvalnost parlamentu Albanije, koji je među prvim ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, uz napomenu da strateške integracione ciljeve, ulazak u Evropsku uniju i NATO, nije moguće ostvariti bez promišljanja spoljne politike u regionalnom kontenstu”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Nikolić je kazao da očekuje da će se u narednom periodu riješiti i pitanja koja se tiču Ugovora o granici između Crne Gore i Albanije, kao i pitanje autentičnog predstavljanja crnogorske manjine u Državnom komitetu za manjine.

Podsjetio je da poseban doprinos daljoj emancipaciji crnogorskog društva daju manjinski narodi, ukazujući na značaj Albanaca u Crnoj Gori, koji su i nakon posljednjih izbora prepoznali interes da budu dio izvršne vlasti i na taj način izabrali najbolji put da promovišu svoje, ali i interese Crne Gore.

Filjo je istakao da dvije države imaju dobre odnose o čemu svjedoče mnogobrojne uzajamne posjete na najvišem nivou, uz napomenu da se odnosi svakodnevno unapređuju kroz kontinuiranu saradnju.

“Posebno se zahvalio Nikoliću na promišljenoj politici Crne Gore koja je očuvala multietnički sklad kroz dobru saradnju sa predstavnicima manjinskih naroda posebno kroz njihovo uključivanje i aktivnu participaciju na svim nivoima vlasti”, piše u saopštenju.

On je, kako se ističe, najavio skoro rješavanje pitanja, razgraničenja dvije zemlje i autentičnog predstavljanja crnogorske manjine u Državnom komitetu za manjine pri Savjetu ministara Republike Albanije.

Na sastanku je, dodaje se, razgovarano i o planiranoj posjeti delegacije Odbora za vanjsku politiku albanskog parlamenta, Odboru za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore.

„Uz ocjenu da je parlamentarna saradnja temelj ukupnih odnosa dvije zemlje, sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti kontinuiranu razmjenu informacija i iskustava, posebno zvaničnom komunikacijom, koja je najbolji preduslov za jačenje bilateralnih odnosa“, kaže se u saopštenju.

Nikolić je razgovarao i sa ambasadorom Kosova u Podgorici Skenderom Durmišijem.

“Crna Gora i Republika Kosovo razvijaju dobre i prijateljske odnose, koji se u kontinuitetu nadograđuju kroz intenzivan politički dijalog i saradnju na svim poljima, zajednička je ocjena Nikolića i Durmišija“, kaže se u saopštenju.

Nikolić je istakao da zajednička odluka o podizanju diplomatskih odnosa na ambasadorski nivo takođe ukazuje na izgrađeno povjerenje i obostranu posvećenost izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

„Zaključivanje Sporazuma o demarkaciji državne granice (Beč 2015. godine) posebna je potvrda, dobrih odnosa Crne Gore i Kosova“, kazao je Nikolić, navodeći da sve što se nakon potpisivanja Sporazuma događalo na Kosovou i to kroz opstrukcije i negodovanje opozicije, pa do odlaganja ratifikacije u parlamentu, Crna Gora smatra unutrašnjim pitanjem te republike.

Kako je saopšteno, Nikolić je napomenuo da je Crna Gora svojim konstruktivnim stavom, promišljenim djelovanjem i izbjegavanjem direktnog uključivanja u javnu debatu oko tog pitanja, uspjela u namjeri da ne doprinese dodatnim produbljivanjem političkih tenzija na Kosovu.

„Tom prilikom, predsjednik Nikolić je izrazio očekivanje da će pitanje demarkacije biti uskoro riješeno“, navodi se u sapštenju.

On je posebno potencirao značaj ustavnog priznanja crnogorske nacionalne manjine na Kosovu, i, kako se navodi, dobio uvjerenje Durmišija da će prvom prilikom u kosovskom parlamentu crnogorska manjina biti priznata ustavom.

"Nikolić informisao je Durmišija da je porasla zainteresovanost interno raseljenih lica za povratak na Kosovo, uz napomenu da Crna Gora predano radila na lokalnoj integraciji i obezbjeđivanju smještaja, kroz međunarodne donacije i pomoć, kao i iz sopstvenih sredstava", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Nikolić istakao da sa posebnom pažnjom prati sva dešavanja na Kosovu, i da podržava dijalog Prištine i Beograda i napore koji se ulažu u tom pravcu, tim prije što ta pitanja imaju refleksiju i na regionalnu stabilnost.

Durmiši je istakao da Kosovo u Crnoj Gori ima dokazanog prijatelja i da je narod te republike osjetio kontinuitet i vrijednost podrške koju im je Crna Gora pružila u nedavnoj prošlosti, posebno tokom ratnih dešavanja.

"Durmiši je najavio tokom razgovora da premijer Kosova vodi intenzivan dijalog sa opozicijom, kako bi se pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom što prije našlo u parlamentarnoj proceduri", naglašava se u saopštenju.

Napomenuo je da za Vladu Kosova nema ništa sporno, kada je riječ o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Ambasador Durmiši prenio je poziv predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore da učestvuje na Konferenciji predsjednika Odbora za vanjske poslove zemalja Evrope i Balkana, koja će se održati u Prištini u od 19.-21.februara 2017. godine", kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR