8 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Možemo ratifikovati Protokol prije NATO članica, odluka će izazvati ponašanje koje NEĆEMO TOLERISATI

Politika

Comments 1

Marković: Možemo ratifikovati Protokol prije NATO članica, odluka će izazvati ponašanje koje NEĆEMO TOLERISATI

  • Viber
Premijer Duško Marković gostujući u "Živoj istini" ponovo je pozvao građansku opoziciju da uđe u Vladu. Poziv, kako je kazao, važi za sve, osim za Demokratski front. Kaže i da većinu preporuka MMF-a neće prihvatiti,a majkama poručuje da će Vlada učiniti sve da im pomogne, ali da naknade ne može vratiti na prvobitni nivo.

Vlada uradila sve što je obećala, iako nije igrala u uslovima fer pleja

Povodom stotinu dana Vlade premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je, u vanrednoj emisiji ''Živa istina'' da je Vlada na čijem je čelu uradila sve što je i obećala u predizbornoj kampanji.

''Ova Vlada nije imala ni dana vremena i prostora za političku i institucionalnu konsolidaciju. 2016. je bila obilježena stvaranjem uslova za fer izbore i stvaranjem uslova kako bi svi prihvatili taj rezultat izbora. Umjesto toga nastala je potpuna destrukcija ukupnog crnogorskog prostora i ambijenta koja se prije svega ogledala u bojkotu parlamenta''- kazao je premijer, dodajući da je sasvim jasno da glavni cilj bojkota nije ponavljanje izbora.

''Jasno je da je glavni cilj bojkota zaustavljanje crnogorskog puta u NATO.

Poziv važi za sve osim za DF

Marković je saopštio da prstup koji je predložio u ime Vlade za saradnju sa opozicijom ne saopštava samo u ime Vlade, već i u ime stranke kojoj pripada. To nijesu izolovane političke ideje osmišljene za kratkoročnu političku potrebu, već su posrijedi potezi koji pokazuju jednu odgovornu politiku. To je pokazatelj odgovornosti i pristupa koji treba da dovede do najšireg konsenzusa i društvene kohezije. Složićemo se da, bez obzira na političku snagu Vlade, ako nemate značajniji konsenzus o ključnim pitanjima u državi onda problemi postaju značajno izraženiji i postaju ozbiljno opterećenje za realizaciju strateških politika''-kazao je Marković uz opasku da njegov poziv nije poziv da neko dođe direktno u Vladu, već je usmjeren prema strankama usmjerenih ka evropskoj i euroatlanskoj orjentaciji.

Upitan na koga je tačno mislio kada je pozvao građanski dio opozicije da dođe u Vladu, Marković je saopštio da misli na sve one koji žele dobro Crnoj Gori i nemaju ništa protiv njenog euroatlanskog puta.

''Dakle tu prije svega mislim na URA-u, Demos, SDP, SNP, Demokrate... Neke od ovih stranaka zagovaraju evropsku a neke i evroatlansku integraciju. Moj poziv ne važi za DF. Jer oni imaju glavni cilj da destabilizuju Crnu Goru, da dođu na vlast na, da kažem revolucionaran način, ne poštujući pravila demokratije, ne priznavajući institucije, kompromitujući ih i pokušavajući da na vlast dođu bez izbora ili samo tamo gdje oni misle da mogu pobijediti''- kazao je Marković.

Dodaje da razumije laičku javnost, pa čak i dio članstva partije kojoj pripada da je ponuda opoziciji gubljenje vremena i pokazatelj slabosti.

''Ali ja tvrdim i mislim da nije, ovo je samo pokazatelj snage Vlade, jer pokazujemo time koliko smo jaki i otvoreni za saradnju, dakle, kao što sam već rekao, ovo nije poziv opoziciji da uđe u direktno Vladu, nego prije svega da uđe u Parlament, da kažu kako oni vide vladu pa da o tome razgovaramo, ali, kao što sam već rekao, glavni uslov je da se vrate u Parlament gdje im je i mjesto''- kazao je Marković.

Nećemo upadati u njihove zamke!

Premijer je, upitan da li Vlada ide na ruku spin varijantama, te koji je interes Vlade, nudeći opoziciji, koja zapravo pokušava da obesmisli pokušaj terorističkog napada na dan izbora, da uđe u Vladu, Marković je jasan- neće upadati u zamke.

''Ovo možda laičkoj javnosti i dijelu političke javnosti izgleda kao gubljenje vremena ili potcjenjivanje našeg kapaciteta i snage. Razumijem da takvi glasovi postoje i u našem političkom bloku, ali vođenje države nas tjera da povlačimo takve političke poteze koji će doprinijeti dobru države. Nije dobro da opoziciija bilo koje obojenosti vječito bude van Skupštine. Mi želimo da takav odnos promijenimo ali na demokratskim principima. Ja kada kažem da opozicija treba da uđe u Vladu, ja ne mislim da opozicija istog dana ili sjutra dan treba da uđe u Vladu. Nego da treba da uđe u Parlament obavezno. Tamo bi se otvorio dijalog o tome kako oni vide Vladu. A nakon toga i ako bi se saglasili sa tim, onda bi razgovarali ond abi se dogovarali o njihovoj participaciji u Vladi, a onda možda i o promjenjenim programskim i nekim drugim prioritetima te same Vlade''-kazao je Marković uz ocjenu da ne razumije ocjene dijela opozicije koji se izruguje prijedlogu, a dodaje i da, naravno državni prioriteti poput članstva u NATO nijesu niti mogu biti predmet bilo kakvih pregovaranja.

Marković, odgovarajući na pitanje kako komentariše ocjene dijela javnosti da Vlada pokazuje slabost time što konstantno poziva opoziciju, a opozicija konstantno odbija, kaže da je jasno šta se pokušava u Crnoj Gori uraditi, a jasno poručuje  - na zemke neće nasjesti.

''Jasno je da je na sceni prisutna organizovana kampanja, u koju je uložen veliki novac, a sve to s ciljem da budu kompromitovane crnogorske institucije. Mi smo svjesni toga, ali ne želimo i nećemo upadati u njihove zamke.Ne želimo i nećemo upasti u zamku te sestrukcije jer bi onda bili isti kao oni. Mi se razlikujemo od njih i zato je Crna Gora danas ovdje a ne tamo gdje bi oni željeli. Jasno je kojim se putem kreće Crna Gora i zašto smo ponudili opoziciji da sarađujemo.Nećemo dozvoliti nikome da nas skrene sa puta kojim smo krenuli, jasno poručujem da država nije slaba. Država Crna Gora će potpuno snažno odbraniti sve ono što joj pripada. Svi oni koji ovu Vladu nazivaju izdajničkom, nemam ništa drugo da kažem osim da je posrijedi primitivizam. Jasno želim da poručim da država nije slaba, država samo pokazuje spremnost da razumije netoleranciju dijela građana koji su okupljeni oko pojedinih političkih stranaka kojima se i manipuliše. Toj vrsti strpljenja i kompromisa od vlasti i države će doći kraj. Ova Crna Gora ima snage zahvaljujući svojim institucijama da odbrani svoje vitalne interese''-jasan je premijer.

Odluka o NATO u Skupštini ne mora da čeka sve ratifikacije, kad god bila izazvaće ponašanje koje nećemo tolerisati

Govoreći o NATO-u, premijer je kazao da generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg radi na ratifikaciji isto kao i crnogoprska Vlada, ocijenio je premijer. Objašnjava da naša Skupština ne mora da čeka preostale tri zemlje članice i njihovu ratifikaciju da bi ratifikovala Protokol.

''Tu nema pravila, nema ograničenja. Dakle, Crna Gora ne mora da čeka svaku ratifikaciju, može, različito od procjene ili okolnosti da to uradi i ranije ako bi nas tajming tjerao na to. Važno je da se preostale tri ratifikacije obave u najkraćem roku, samo još jedno naimenovanje iz kabineta Trampa je prije našeg pitanja na dnevnom redu. Španija je takođe tu proceduru započela. Kod Holandije je slučaj sa njihovim procedurama, ne sa nama, ali vjerujem da će te procedure biti uklopljene u naš ukupni okvir''-kazao je Marković.

Dodaje da je svakako događaj u našoj Skupštini skopčan sa dopunskim bezbjednosnim rizicima u Crnoj Gori.

''Ja sam sasvim siguran da će taj trenutak u parlamentu, kad god se on desi biti razlog da antiNATO snage i snage destrukcije pokažu svoje političko raspoloženje, a možda to raspoloženje bude nosilo neke bezbjednosne rizike. Ono što želim da kažem je da takve vrste ponašanja neće biti tolerisane. Nećemo nikom dati priliku da ugrozi naš put odnosno finalizaciju tog procesa''-kazao je Marković.

Crna Gora je bezbjedna zemlja i građani su sigurni

Upitan da li je bio ozbiljan kada je ocijenio da je bezbjednosna situacija u zemlji odlična, premijer je pojasnio o čemu se radi.

''Mene novinar nije pitao konkretno za neku situaciju, već je pitanje upućeno meni onako u mimohodu bilo kakva je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i ja sam rekao da je odlična, jer, da li smo mi ugroženi? Da li je Crna Gora bezbjedna? Ja kažem da jeste. Mi nijesmo ni sa čim ugroženi. Znam da je u posljednje vrijeme bilo više nekih situacija koje se tiču oblasti opšte sigurnosti i opšteg reda i mira. Tu smo imali nekih slabosti, ali, mi smo nizom kadrovskih i institucionalnih rješenja taj problem riješili i značajno promijenili situaciju''-kazao je Marković i dodao da je kriminal kao bolest.

''Kriminal je kao bolest, a za bolest imate doktore, tako je i sa kriminalom''-kazao je Marković.

Crnogorski premijer u emisiji "Živa istina" govorio je i o majkama, MMf-ovim preporukama. O tome čitajte OVDJE.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Slobodan

Odličan, ozbiljan intervju. Zanimljivo da ovdje nema nijednog komentara, a na portalu Vijesti stotine. No, kakvog su sadržaja, nema boljeg dokazu kakva je čija publika. Tamo se stvarno okupila samo gola boleština i polusvijet.