13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rad Kolegijuma da bude javan

Politika

Comments 0

Rad Kolegijuma da bude javan

  • Viber
Mreža za afirmaciu nevladinog sektora  pozvala je predsjednika Skupštine Darka Pajovića da otvori za javnost sjednice Kolegijuma, jer su, kako smatraju, odluke tog tijela ključne i utiču na značaj i dinamiku rada zakonodavne grane vlasti.

Direktor Monitoring Programa u MANS-u Vuk Maraš objasnio je da je Kolegijum jedino radno tijelo crnogorskog parlamenta čiji je rad u potpunosti tajan, a na čijim sjednicama se donose ključne odluke, koje utiču na značaj i dinamiku rada zakonodavne grane vlasti.

On je kazao da je uslov MANS-a za potpisivanje Memoranduma o saradnji Skupštine i nevladinih organizacija  da se on dopuni suštinskom odredbom, koja bi osigurala da rad Kolegijuma ubuduće bude javan.

Prema riječima Maraša, crnogorska javnost u posljednje vrijeme, svjedoči sve češćim, dnevnim izmjenama plana rada Skupštine na osnovu dogovora sa Kolegijuma.

On je naveo da o tome najčešće poslanici nijesu informisani, kao ni ukupna crnogorska javnost koja prati rad parlamenta.

„Iz tog razloga, poslanici ne mogu da se adekvatno spreme za raspravu, rad plenuma nije usklađen sa radom odbora, rasprave o bitnim zakonima se bez ikakvog osnova spajaju, rokovi se često probijaju, informacije o radu skupštine se između poslanika prenose po hodnicima, a sve to loše utiče na kvalitet rasprave, kao i na kvalitet konačnih akata koje usvaja Skupština“, kazao je Maraš.

On je ocijenio da je takav rad Kolegijuma potpuno suprotan Poslovniku Skupštine, koji propisuje da je rad cjelokupnog parlamenta javan, uključujući i rad svih njegovih radnih tijela.

Maraš je ukazao da je izuzetak ponekad prisutan na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu, koje se zatvaraju ako se na dnevnom redu nalaze akta koja su označena nekim stepenom tajnosti.

„Sva druga radna tijela, posebno kada razmatraju pitanja od javnog interesa, moraju biti otvorena za javnost, uključujući i Kolegijum predsjednika Skupštine“, poručio je Maraš.

On smatra da poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je Kolegijum predsjednika jedino radno tijelo u Skupštini sa čijih sjednica, čak ni naknadno, javnosti nijesu dostupni bilo kakvi podaci, uključujući zapisnike i izvještaje sa sjednica, kao ni zaključke i druge odluke koje je Kolegijum donio.

„Zbog toga, ni zainteresovana javnost, a ni poslanici koji nisu članovi Kolegijuma, u kontinuitetu nemaju elementarne informacije šta je na sjednicama tog tijela dogovoreno i odlučeno, pa precizno ne znaju ni kada će se neki zakon razmatrati na plenumu“, saopštio je Maraš.

On smatra da za takav, u potpunosti netransparentan rad kolegijuma, ključnu odgovornost snosi predsjednik Skupštine, Darko Pajović koji rukovodi Kolegijumom, i koji ima ovlašćenja da rad tog tijela učini javnim.

Maraš je objasnio da je to razlog zbog čega je MANS Skupštini predložio da se Memorandum o saradnji, koji Pajović planira da potpiše sa NVO, dopuni odredbom kojom bi se predsjednik parlamenta obavezao da sjednice Kolegijuma otvori za javnost, da se omogući zainteresovanim NVO praćenje rada tog tijela i da se sva relevantna akta sa sjednica tog tijela objavljuju na sajtu Skupštine.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR