17 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

11.05.

22° / 13°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

22° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Albanski zvaničnici pozivaju Interpol: Poništite potjernicu za Haradinajem

Region

Comments 0

Albanski zvaničnici pozivaju Interpol: Poništite potjernicu za Haradinajem

  • Viber
Albanski zvaničnici pozivaju Interpol da preispita i poništi međunarodnu potjernicu za Ramušom Haradinajem po kojoj je on uhapšen u Francuskoj.
U pismu generalnom sekretaru Interpola Jurgenu Štoku, ministar unutrašnjih poslova Saimir Tahiri tvrdi da Haradinajevo hapšenje predstavlja kršenje osnovnih principa međunarodnog krivičnog pravosuđa i ljudskih prava, prenosi ATA.
 
On je naveo da je protiv Haradinaja Haški tribunal vodio istragu i sudski proces i utvrdio je da on nije kriv te da je suđenje dva puta jednoj osobi za iste optužbe suprotno pravnim principima i predstavlja presedan. 
 
Prema njegovom mišljenju, postoji formalni i proceduralni problemi u ovom slučaju, jer se, kako navodi, prema potjernici, Haradinaj smatra državljaninom Državne Zajednice Srbija i Crna Gora koja je prestala da postoji 2006.
 
Takođe je podsjetio da je Haradinaj, već bio privođen u Sloveniji po istoj potjernici i da je ubrzo pušten pošto su je slovenački vlasti smatrale neprimjenljivom. 
 
Slične argumnete iznijela je i zamjenica predsjednika albanskog Parlamenta Valentina Leskaj, koja je i predsjedavajuća delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) 
 
Ona je u pismu Predsjedniku PSSE Pedru Argamuntu zatražila da Haradinaj bude oslobođen navodeći da ga je Haški tribunal već oslobodio po istim otpužbama i da hapšenje šteti dijalogu Beograda i Prištine. 
 
Haradinaj, bivši vođa OVK i haški optuženik, prošle srijede uhapšen je na aerodromu u Bazel-Miluz, na francuskoj teritoriji. 
 
Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine nad Srbima na Kosovu 1998. i 1999. godine koji nijesu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen. 
 
U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. 
 
Haradinaj će u francuskom pritvoru provesti najmanje 18 dana, a njegovo dalje zadržavanje zavisiće od odluke francuskog suda, koji će postupati u skladu sa svojim krivičnim normama i odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji. 
 
Francuski apelacioni sud je prošlog četvrtka je odlučio da će Haradinaj ostati u pritvoru sve dok Srbija ne uputi zvaničan zahtjev za izručenje, dok je srpsko Ministarstvo pravde najavilo da će to učiniti u što kraćem roku.
 
Izvor: Tanjug/B92
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR