11 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hojt Brajan Ji: Pitanje hapšenja Haradinaja riješiti kroz institucije

Region

Comments 0

Hojt Brajan Ji: Pitanje hapšenja Haradinaja riješiti kroz institucije

  • Viber
Sjedinjene Države pozvale su lidere Srbije i Kosova da nastave da razgovaraju i primjenjuju ono što je već dogovoreno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojt Brajan Ji rekao je u intervjuu Glasu Amerike da ne bi bi trebalo dozvoliti da tenzije oko hapšenja Ramuša Haradinaja ometu proce normalizacije i da treba poštovati pravila i zakone svih zemalja uključenih u to pitanje.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara kaže da pitanje hapšenja Ramuša Haradinaja može da se riješi u skladu sa zakonom, kroz institucije, bez obzira da li je riječ o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.


“Takvi incidenti su neizbježni, ali se mogu riješiti i mi smo uvjereni da će se riješiti u razumnom vremenskom okviru. Naravno, očekujemo od svih uključenih lidera da poštuju suverena pravila i zakone jedni drugih, bez obzira da li je riječ o Francuskoj, Kosovu ili Srbiji, da se odnose jedni prema drugima uz uzajamno poštovanje i razumjevanje osjetljivih pitanja.”

Proces i vladavinu prava je važno poštovati i ako nijesmo uvijek zadovoljni rezultatima, ističe Hojt Brajan Ji i poručuje da je važno nastaviti saradnju na rešavanju važnih pitanja, bilo da je riječ o Srbiji i Francuskoj ili Srbiji i Kosovu.


“U slučaju Srbije i Kosova, to obuhvata dijalog i normalizaciju odnosa i da se građanima obje zemlje obezbijede bolje šanse, snažnija ekonomija, više stabilnosti i bezbjednosti.”

Američki zvaničnik očekuje da će neslaganja i problema koje treba riješiti biti i u budućnosti, ali naglašava da ne treba dozvoliti da bilo koje bilateralne tenzije ometu važan proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.


“Pozivamo lidere koji su uključeni i odgovorni za dijalog da nastave da razgovaraju i pronalaze rješenja i da primjenjuju ono što su dogovorili, uključujući i ono što je dogovoreno u avgustu 2015. godine (formiranje zajednice srpskih opština).

Hojt Ji ocjenjuje i da se u odnosima Srbije i Kosova posljednjih nekoliko godina znatno napredovalo, te da je i dalje vidljiv spor, ali postojan napredak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR