14 °

max 14 ° / min 9 °

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ruski voz" krenuo iz Beograda za Mitrovicu: Tahiri tražila od EU da ga zaustave

Region

Comments 0

"Ruski voz" krenuo iz Beograda za Mitrovicu: Tahiri tražila od EU da ga zaustave

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Sa željezničke stanice u Beogradu jutros je ispraćen voz koji, prvi put nakon rata, ide za Kosovsku Mitrovicu.

Okupljenima građanima i novinarima obratio se Marko Đurić, direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog puštanja u pogon ove linije.

"Prvi put poslije mnogo godina kreće voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i to na zahtjev mladih građana koji žele da budu što bolje povezani sa Beogradom", rekao je Đurić.

 S obzirom na to da je ruski umjetnik voz ukrasio pravoslavnim ikonama i srpskim zastavama, kao i  parolom "Kosovo je Srbija" na nekoliko jezika, novinari su pitali Đurića da li misli da će svima biti prijatno da budu u tom vozu.

"To je Uneskovo kulturno naslijeđe. Voz nikako ne može biti provokacija za Prištinu, s obzirom na to da je ukrašen svjetskom kulturnom baštinom", odgovorio je Đurić.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila je od Evropske Unije da zaustavi, kako je navela, "nelegalni srpski voz" na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica za koji je ocijenila da predstavlja sljedeću provokaciju u pravcu destabilizacije i agresivno miješanje u suverenost Kosova.

Tahiri je, kako prenosi portal Kos sev, navela da Srbija postaje opasnost za mir i stabilnost u regionu i da medjunarodna zajednica mora da zaustavi Srbiju.

Đurić je na zahtjev Tahiri kazao da je "ovo produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i nije nikakva novina u političkom smislu".

Ovo je promotivna vožnja, a probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR