11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora je i dalje na pravom putu

Izvor: Foto: Reuters

Stav

Comments 2

Crna Gora je i dalje na pravom putu

  • Viber
Piše: Janusz Bugajski Kremlj ne kani odustati od daljnjih provokacija jer nastoji proširiti utjecaj na Balkanu i stvoriti nove probleme Zapadu.

Birači u Crnoj Gori potvrdili su put prema NATO-u i EU, unatoč usklađenim pokušajima da se proces izbaci iz tračnica.

Vlada koja dolazi spremna je osigurati kontinuitet te da Crna Gora postane 29. članica NATO-a deset godina nakon što je postala neovisna. Dva su pitanja dominirala parlamentarnim izborima: odnosi sa Zapadom i veze s Rusijom. Vlasti su optužile Rusiju za izravno miješanje u izborni proces.

Uistinu, ako Kremlj nastoji utjecati na izbore u SAD-u hakiranjem e-mailova Hillary Clinton, zasigurno još snažnije nastoji intervenirati u maloj zemlji kao što je Crna Gora. Članstvo Crne Gore trebalo bi biti ratificirano u Podgorici i drugim članicama sljedeće godine.

Premijer Milo Đukanović predstavio je glasanje kao izbor između članstva u EU i NATO-u ili "ruske kolonije". Iako to može djelovati kao izborni slogan, Moskva ima subverzivne ambicije u regiji. Prije svega, želi onemogućiti daljnje širenje NATO-a i EU, skrbiti za saveznike Kremlja kao što je Srbija i poticati disfunkcionalnost država kao što je BiH.

Crna Gora je provela nekoliko prošlih godina nastojeći se izvući iz zagrljaja Moskve nakon što je, ne pazeći, dopustila ruske investicije koje izazivaju koroziju. Đukanović je shvatio da svaki ruski posao dolazi s političkim vezama i konačno zauzeo stav da ne želi postati drugi Putinov saveznik uz Srbiju.

Ruske investicije u Crnu Goru su vidljivo smanjene. Dijelom zbog urušavanja ruske ekonomije kao posljedice financijskih sankcija Zapada i jakog pada cijena nafte. Rusija je jednom bila vodeći strani ulagač u Crnu Goru, ali je 2015. smanjila svoja godišnja ulaganja za pola, na samo 68,9 milijuna eura. Pad se nastavio na samo 22 milijuna u prvih šest mjeseci ove godine.

Moskva je nastojala ostvariti utjecaj i drugim kanalima. Financirala je i promicala više opozicijskih stranaka, posebno srpski nacionalistički Demokratski front (DF). Novinska agencija Sputnik, koju podržava Kremlj, uspostavila je portal na lokalnom jeziku u Beogradu prošle godine i emitira oštre protuzapadne kritike i teorije zavjere u Crnoj Gori.

Ruski su dužnosnici također ucijenili Podgoricu zaprijetivši joj ozbiljnim posljedicama uđe li u NATO. Crna Gora ima raznoliku opoziciju i nije sva protiv NATO-a. DF je vodio najžešću kampanju protiv NATO-a, organizirao skupove koji su katkad postajali nasilni i pozivao na nemire ako se vlada priključi Savezu bez referenduma.

U obzorje izbora crnogorska je policija uhitila 20 Srba zbog navodnog planiranja oružanih napada. Dužnosnici tvrde da su planirali koristiti automatsko oružje kako bi napali državne institucije, policijske službenike i državne dužnosnike, pa i Đukanovića. Vjerojatnije je da je iza ove provokacije Moskva, nego Beograd koji može puno toga izgubiti bude li zatečen kako destabilizira susjeda.

Vodeća Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni tradicionalni saveznici, uključujući i stranke manjina, nisu osvojili apsolutnu parlamentarnu većinu i trebat će proširiti koaliciju. Socijalnodemokratska stranka (SDP) mogla bi odlučiti da se priključi koaliciji kako bi pomogla finalizirati pristupanje NATO-u.

Podrška manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, bila je ključna za Crnu Goru u stjecanju neovisnosti i sada je vitalna za održavanje saveza za priključenje NATO-u i vjerojatno EU. Albanci, pak, kalkuliraju da bi pobjeda antiđukanovićevskih stranaka mogla naštetiti Kosovu.

Sadašnja koalicija bila je među prvima koji su priznali neovisnost Kosova 2008., unatoč bijesu Beograda, i može se očekivati da će riješiti trenutačni spor o granici. Antiđukanovićevska koalicija mogla bi biti od koristi nacionalistima u Beogradu u njihovoj protukosovskoj kampanji i proširiti ruski utjecaj kroz regiju.

Kremlj ne kani odustati od daljnjih provokacija jer nastoji proširiti utjecaj na Balkanu i stvoriti nove probleme Zapadu. U jednom vrlo opasnom scenariju mogao bi kreirati paralelnu vlast ili drugu Republiku Srpsku ne sjeveru Crne Gore gdje se većina ljudi izjašnjava Srbima.

Nova se vlada mora stoga pripremiti za intenziviranje operacije Kremlja kako bi destabilizirao i podijelio Crnu Goru. Deklaracije DF-a da ne priznaje izborne rezultate djeluju kao korak u tom smjeru.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Lazar

Gospodine Janusz ovaj tekst je povrsinski napisan,poprilicno jednostran.