7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NAŠA NJIHOVA PJESMA, piano e forte

Stav

Comments 0

NAŠA NJIHOVA PJESMA, piano e forte

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Piše: Jovan Nikolaidis

Balkanci, kao etnosi epske kulture, vole razgovor, besjeda im je duši milovanje. Narodi su humora i lijepe pjesme. Ne treba im puno da zasjednu i razvezu, od Pelazga do našijeh dana. Znaju i ono što se u Carigradu dešava. Ako i ne znaju, to izmisle, to ispjevaju, i to je lijepo čuti.

Tajanstveno, pa i ono što je u životu nemoguće, lako pretvore u istinu melodije, bar onu koja im treba da im razgovor protekne u ljepoti, slasti. Odlični su pripovjedači, ne znam jesu li mudriji od starocrnogoraca (ko od takvih može biti mudriji i ljepši!?), ali od njih, sigurno je, ljepše pjevuše...

Od njihovog humora i pjesme (toliko nalik sevdalinki - u Podgorici sam slušao te osebujne poštapalice a da se niko ne uvrijedi, sa bezbroj varijacija gega i obilja jezičkih kalambura) i sada mi se usne razvlače u smiješak, tiho se kikoćem, sam u radnoj sobi, usamljen kao suho drvo u planini, dok noć odmiče.

Vole dert, rakija im je milija od vina, a mezete jednako kao što čine na Baščaršiji. A, bogami, nalik su i ćumurdžijama iz šumadijskog selu ili ovčarima na Pešteri. Bez pjesme svima njima nema mezetluka. (“Idi, bolan Mujo, kupi u čaršiju devet dinara rakije i dinar ‘ljeba.” ”Što će ti, jarane, tol’ki ‘ljebac, Dina ti?”)

Očas ćeš ih nagovoriti da utiho zapjevaju polifono u narječju Toske, ili da, stavivši kažiprst u uho, a šaku naslone na sljepoočnicu, dozovu ojkanje iz Malesije; ma i u Gacku, polju ravnom, tako zapijevaju! Slično takvo pjevanje čuo sam na zapadu Hercegovine kod brata ‘Rvata. A sevdalinke Trebinja - blagorodnoj duši melem; dok međedi ne stigoše po svoje znali su i Srbi u po glasa pjevušiti tamo, grleći se sa ‘turkešinama’.

Ta njihova-naša pjesma! Taj beskraj tuge, da bude lakše svima: onom koji zapijeva i onima koji ih prate ili slušaju. Poluzatvorenih očiju, sa desnom rukom na grudima, gdje srca njihova kuckaju. U sevdalinki balkanskoj, u kojoj će i laik naći od svega pomalo što se pjeva i svira u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Dalmaciji.

Ritmovi i instrumenti - svaki ih balkanski narod ima u svom naslijeđu. I zar je važno što se svakom od tih naroda čini kao da su njihovi. Gradska serenada iz Korče?! Ma nije, očiju mi!, nego je čujem usred dalmatinske kȁle! A lijepo je i u Zagorju izvode, na kajkavskom.

Mandoline i šoto voće u tri glasa krijepili su me, prije ovog listopada što minu, u tijesnoj kafani na periferiji Drača, a bekrije iz Stare Varoši podgoričke će se kleti: naše su i zornice i budnice i podoknice.

(Znam, Dalmatinci bi se svadili kako se to samo u šibenskim uličicama pjeva i svira). Ko će reći da albanska tužbalica iz Elbasana nije žalopojka koju Ohrid pjeva. A zakleo bih se da sam je i u Izmiru čuo!

Kad čujem polifono pjevanje i klarinet ispod Đirokastra, neka me sumnjala, ako to mogu, ubijede da nisam isto to čuo i na Kritu. I sve tako na licu mjesta, a zapravo na mnogo mjesta, usred mučeničkog Balkana. Naše i njihovo. Samo neka je s merhametom. Blagosloveno bilo, rekli bi i crnogorski dobroćudnici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR