15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tragom ruskih hakera od Crne Gore do SAD-a

Stav

Comments 0

Tragom ruskih hakera od Crne Gore do SAD-a

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Piše: Andrej Nikolaidis Američka mreža NBC izvijestila je kako Rusija planira hakerske napade na dan održavanja američkih predsjedničkih izbora.

Kao crnu mogućnost NBC je naveo sajber napad koji bi Ameriku ostavio bez struje i interneta.

Izgledniji je, navodno, drugi, blaži scenario. Izvor mreže je neimenovani zvaničnik Obamine administracije zadužen za nacionalnu sigurnost. On je NBC-u izjavio da „Rusija želi što je moguće više konfuzije i zbrke kako bi na taj način uticala na izborni proces, baš kao što su to radili u drugim zemljama'.

Američki biro za nacionalnu sigurnost ističe kako bi Rusima bilo veoma teško da direktno manipulišu procesom glasanja i brojanja glasova. Drugi sagovornik NBC-a iz te američke službe ističe kako „Sjedinjene Države garantuju da glasačke mašine nisu spojene na internet, a postoje i brojne provjere kao i nadzor na više nivoa ugrađen u naš izborni proces“.

Slučaj Crne Gore

Obamin stručnjak za nacionalnu sigurnost navodi kako je ta služba kao studiju slučaja koristila nedavno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori, „maloj balkanskoj zemlji koja je jednom nogom na Istoku, drugom na Zapadu“.

NBC navodi da je vladajuća Demokratska partija socijalista tijesno pobijedila, ali nije osvojila apsolutnu većinu. Mreža crnogorsku opoziciju opisuje kao „bogato finansiranu prorusku koaliciju koja se protivi crnogorskom članstvu u NATO – što je ujedno i Putinova pozicija“.

U članku se dalje navodi kako je NBC-ev izvor u administraciji rekao da „američki zvaničnici vjeruju kako je Rusija tajno finansirala opozicione partije i kontrolisala ili kooptirala medije i ljude i grupe od uticaja ne bi li smanjila uticaj prozapadne strane i naglasila rizike koje nosi ulazak u NATO“.

Američki zvaničnik NBC-u potom kaže kako je „tokom izbora Rusija, koristeći tradicionalne medije i društvene mreže, lansirala koordiniranu kampanju dezinformacija, uključujući i one o navodnim raširenim neregularnostima tokom glasanja“.

NBC objašnjava da je „crnogorska Državna izborna komisija 29. oktobra proglasila konačne rezultate – i potvrdila da je pro-NATO strana pobijedila – uprkos protestima proruske opozicije“.

Američki zvaničnik za nacionalnu sigurnost kaže: „To je upravo ono što mi anticipiramo da će Rusija pokušati i ovdje. Oni će ciljati sve što mogu – glasačku infrastrukturu, navodiće lažne priče o tome kako Demokratska partija intencionalno manipuliše rezultatima. To je ono što oni rade“.

NBC zaključuje da su „crnogorski lideri javno optužili Rusiju za miješanje u izbore. Ruski zvaničnici i crnogorski opozicionari negirali su bilo kakvo rusko miješanje, ali je ruska ministrica spoljnih poslova saopštila da je NATO bio 'neodgovoran' kada je prihvatio učlanjenje Crne Gore u taj savez, a što se očekuje već na proljeće 2017“.

Dozvolite da vas podsjetim na svoj, prije koju nedjelju upravo na Al Jazeeri objavljen tekst o iznenađujućim sličnostima između crnogorskih parlamentarnih i američkih predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Države, EU i OEBS su priznali rezultate crnogorskih izbora. Crnogorska opozicija nije. Sjedinjene Države i EU očekuju brzo formiranje vlade i parlamenta koji će zemlju uvesti u NATO. Crnogorska opozicija će bojkotovati konstitutivnu sjednicu parlamenta i na taj način osporiti njegov legitimitet, kao i legitimitet odluke o ulasku u NATO, koji taj parlament treba donijeti.

Zamjenica Generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler je ovih dana boravila u Crnoj Gori. Izjavila je: „Vi u Crnoj Gori razumijete da će rezultati izbora proizvesti koaliciju partija koje su spremne da rade zajedno kako bi se nastavio proces pristupanja NATO-u. Dakle, za bolju perspektivu države, to je veoma pozitivna odluka birača u Crnoj Gori“.

Članstvo u NATO-u

Po mom sudu, za Crnu Goru bi najbolja bila vlada koju bi činile sve pro-NATO partije. Takva Vlada se u ovom trenutku čini nemoguća, jer SDP i URA nastupaju kao dio jedinstvene opozicije. Te dvije partije imaju šest od ukupno 81. poslanika u crnogorskom parlamentu. Ostalih 33 poslanika su iz nedvosmisleno anti-NATO opredijeljenih partija.

Preostaju dvije opcije. Ili će DPS sa manjinama sastaviti Vladu i ta će vlada i izabrani parlament donijeti odluku o ulasku u NATO, pri čemu nije jasno kako će na to reagovati opozicija, prije svega hoće li SDP i URA glasati za članstvo u NATO i tako razbiti postojeće jedinstvo opozicije.

Druga opcija je manjinska vlada dijela opozicije i manjina koju bi podržao Putinov Demokratski front. Ta vlada, osim ukoliko proruske partije i Putin ne promijene stav o članstvu Crne Gore u NATO, znači da Crna Gora na proljeće (a najvjerovatnije i nikad) neće ući u taj savez.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR