11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putinija zadaje udarac

Stav

Comments 1

Putinija zadaje udarac

  • Viber
Piše: Slobodan Jovanović   Nije da nije sve bilo vidljivo od početka.
Pisalo se oprezno kako se ne bi zašlo u sferu koja može zaličiti na pisanje medija, koji su novinarsku profesiju sveli na ništa i još desetine milja ispod toga.
Nažalost, „pileći trust mozgova“, kako ih nazva Boro Krivokapić u emiciji Darka Šukovića „Živa istina“, na TV Atlas, i KOS-ova Noć neće promijeniti ništa u svom daljem dezinformisanju građana Crne Gore i trovanju čistom propagandom, iako njihovo djelovanje velikim djelom spada u otvorenu antidržavnu djelatnost. 
 
Sa sviješću o tome ili bez. 
 
Kako drukčije shvatiti njihovo permanentno zadojenje radikalnom mržnjom svojih čitalaca prema najvećem broju građana Crne Gore i političkim subjektima za koje su oni opredjeljeni? Između kritike vlasti i onoga što ti mediji rade ogromna je razlika. Dovoljno je reći da u tim medijima ne postoji ništa afirmativno kada je u pitanju razvoj Crne Gore od kada je povratila svoju nezavisnost, stvarajući armiju svojih poštovalaca koji sve što se događa u Crnoj Gori i njen napredak u međunarodnim integracijama dočekuju sa skepsom, ironijom i izvrgavanjem ruglu. Tim načinom korišćenja javnog prostora Crne Gore, kao javnog dobra, stvorili su situaciju u kojoj je moguće organizovati teroristički napad i krvavim prevratom preuzeti vlast, a da brojni građani budu nesvjesni saučesnici u tome, ubijeđeni da čine dobro svojoj zemlji. 
 
I ne samo to. 
 
Nakon što je otkrivena zavjera sa međunarodnom pozadinom, koja bi Crnu Goru gurnula u krvave sukobe i mogući građanski rat, krenulo se sa obesmišljavanjem činjenica, relativizovanjem mogućih dosjega zavjere, ironisanjem, omalovažavanjem državnih organa, … Iako bi im moralo biti jasno da se istrage ne vode pred kamerama i novinarima, da se ne mogu iznositi svi detalji istrage i da je elementarno da o svim dokazima mogu raspravljati kad se istraga završi i povede sudski postupak. Svojim dezavuisanjem specijalnog tužioca, traženjem „rupa“ u optužnici i pored toga što je jasno da se ne mogu u predpostupku iznositi svi detalji optužnice, stvorili su među veliki dijelom građana Crne Gore nepovjerenje prema specijalnom tužilaštvu i mogućnost da ti građani budu ponovo zloupotrijebljeni od nekih političkih subjekata, u sprezi sa inostranim elementima, u produkovanju nasilja. Time su sebe načinili saučesnicima u djelu koje se može kvalifikovati najtežim krivičnim djelom protiv naroda i države.
 
Više nema potrebe za nikakvom opreznošću u iznošenju stavova i kvalifikovanju događaja u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana, sa krešendom u vrijeme posljednjih izbora. 
Nastup premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u emisiji RTS-a, „Upitnik“, urednice i voditeljke Olivere Jovićević, stavio je tačku na sve moguće spekulacije o pripremi terorističkog upada u Crnu Goru i ulozi Rusije u tome. Premijer Srbije je, u toj emisiji, vrlo uvjerljivo iznio o kakvom se dokaznom materijalu radi. Materijalu koji ne ostavlja ni trunku sumnje u namjere upada organizovanih grupa, sastavljenih od boraca iz Ukrajine, nacionalista i bivših pripadnika paramilitarnih organizacija, na teritoriju Crne Gore, sa ciljem izazivanja krvoprolića, likvidacije premijera Crne Gore, Mila Đukanovića, i nasilne promjene vlasti, „jer se Đukanović može pobijediti samo silom“. 
 
Na pitanje voditeljke o učešću građana Rusije i povezanosti same ruske države sa njima, premijer Vučić je rekao da ne želi da priča o tome jer, ako bi rekao istinu, ugrozio bi sopstvenu državu! Dodavši da bi se mnogi građani Srbije razočarali kada bi znali pravu istinu o tome. Vrlo jasno aludirajući na ogromnu naklonost građana Srbije prema Rusiji. Mada se može sumnjati u to, znajući kolika je netrpjeljivost izgrađena prema Milu Đukanoviću i u kojoj mjeri se manipuliše sa položajem Srba u Crnoj Gori u srpskoj javnosti, od strane svih struktura društva.  
 
Slični su odgovori bili u vezi dolaska Nikolaja Petruševa, sekretara Savjeta bezbjednosti Ruske federacije, u Beograd, takođe rekavši da ne može da o tome priča, jer bi ugrozio interese Srbije. A bilo je dovoljno samo jedno „ne“ na pitanje da li su tačne informacije da su protjerani „ruski državljani“ i da je posjeta Petruševa vezana za njihovo „puštanje“. Nakon gostovanja premijera Srbije, Aleksandra Vučića, u pomenutoj emisiji RTS-a, više nema nikakve sumnje u scenario koji se pripremao u Crnoj Gori, na teritoriji Srbije i ko je stajao u pozadini svih događanja.
 
Ostaje, ne manje važnija, aktivnost na otkrivanju uloge političkih stranaka i medija iz Crne Gore u pripremi nasilne promjene vlasti. Niti je moguće prenebjegnuti činjenicu da se nasilno rušenje vlasti spolja ne može izvršiti bez saradnje unutar Crne Gore, niti bez učešća političkih subjekata. Mediji koji i dalje pokušavaju da stvore javno mnjenje kojim bi se omogućilo da se izbjegne krivična odgovornost svih učesnika u pokušaju terorizma i nasilne smjene vlasti, nijesu ništa drugo nego logistika i saučesnici u krivičnom djelu. I to ne treba kamuflirati pričama o slobodi medija. 
 
Ne postoji sloboda medija kada se radi o jednom takvom krivičnom djelu, takvog obima i mogućim posljedicama, uključujući i krvavi građanski rat. Previše dugo je tolerisana u Crnoj Gori aktivnost mnogih koja je direktno uperena protiv same države Crne Gore, sve u tobožnjem očuvanju slobode govora, etničkih prava, građanskog mira i ljudskih prava. 
Nijedno pravo koje garantuju međunarodni protokoli i ugovori ne daje bilo kome pravo da ugrožava svoju državu, da o njoj širi neistine po međunarodnoj zajednici, pomaže neprijateljima Crne Gore izvan nje, širi neprijateljsku propagandu i, na kraju, možda čak i najvažnije, zloupotrebljava vjerska osjećanja u borbi protiv države Crne Gore i za interese druge države. Krajnje je vrijeme da se prestane sa prelaženjem preko mnogih stvari koje ne bi nijedna demokratska i pravna država dozvolila, zarad kakvog – takvog političkog održanja i spriječavanja da se anticrnogorske partije dokopaju vlasti.
 
Galama koja se stvara u djelu političkih partija da bi se izbjegla odogovornost zbog učešća u organizaciji terorističkih napada i vjerovatni pokušaj uvlačenja svojih pristalica, ne smiju zaustaviti istragu protiv njih i istjerivanje odgovornosti pred zakonom do kraja. Mnogo toga, uključujući i obimno finansiranje iz inostranstva, posebno iz Rusije, dovoljni su razlozi, pored pojedinačne  krivične odgovornosti, za zabranu političkog rada svim pojedincima i političkim subjetima za koje se dokaže odgovornost.
 
Što se tiče onih pojedinaca i političkih partija koji umišljaju da ih kredit iz devedesetih godina prošlog stoljeća u borbi za nezavisnost Crne Gore i protiv rata i velikosrpske ratne politike, može amnestirati za sadašnje ponašanje, u teškoj su zabludi. Svojim ponašanjem faktički su se stavili na stranu terorista i onih koji su bili njihovi politički saradnici u Crnoj Gori. Da stvari budu još gore, i dalje politički djeluju sa njima i pokušavaju da manipulišu sa opasnošću kojoj je bila izložena Crna Gora, jer je istina pogubna po njih. 
Istrajavanje u daljoj saradnji sa onima koji su sarađivali u organizaciji terorističkih napada i krvavoj smjeni vlasti, dalje opstruisanje i izmještanje političke borbe izvan institucija, destabilizirajući Crnu Goru u veoma važnom trenutku za nju, zaslužuje samo – prezir.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR