15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DODIKOVA BOŽIĆNA POSLANICA – CRNU GORU SRBIZIRATI I ANEKTIRATI!

Stav

Comments 11

DODIKOVA BOŽIĆNA POSLANICA – CRNU GORU SRBIZIRATI I ANEKTIRATI!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Piše: dr Milivoj Bešlin

Kao kakav crkveni velikodostojnik, neformalni patrijarh srpskog nacionalizma, svesrpski lider u pokušaju i glavni gaulajter Kremlja na Balkanu, Milorad Dodik dao je Božićni intervju jednom beogradskom tabloidu.

I kako već dolikuje Božićnoj poslanici velikodostojnika tako visokog ranga, Dodik je izneo dalekosežne ciljeve koji stoje pred srpstvom u čije ime govori.

Ljutiće se mitropolit ovdašnji, ali Božićna zvezda, ipak, je ove godine bio Dodik.

U najkraćem, obećava Dodik da će Balkan narednih godina okupati u moru krvi! Ne, nije hiperbolisanje. Ako neko obeća da će rasturiti Bosnu i Hercegovinu, suverenu i međunarodno priznatu državu, tek pre dve decenije izašlu iz najmasovnijih zločina u Evropi posle sloma Trećeg Rajha, onda je to direktan poziv u rat. Ako neko obeća da će polovinu rasturene BiH pripojiti Srbiji, opet, mora biti jasno – jedini put za to je rat.

Ako isti obeća da će već stvorenoj velikoj Srbiji pripojiti sever Kosova, koje je pod protektoratom NATO-a, jasno je da i to mora značiti rat. I najzad, obećava Dodik, toj svesprskoj državi u nastanku biće pripojena i Crna Gora!

Koja prethodno, pre aneksije, mora biti preinačena, raskorenjena, poništena, rečju, posrbljena.

Doslovno Dodik veli, posle stvaranja velike Srbije, ide i „vraćanje dominantno srpskog predznaka Crnoj Gori“, nakon čega bi sama zamolila da se ugasi i pokajnički uđe pod skute tog Dodikovog zamišljenog pansrpskog lebensrauma.

Tako o Crnoj Gori veli omiljena spoljnopolitička adresa crnogorske opozicije.

Postavlja se pitanje, ako će već Dejton da razori, a kako nego silom, ako će Kosovu silom da uzme sever, zbog čega i aneksija Crne Gore nije predviđena na sličan način? Zbog čega je samo u slučaju Crne Gore preduslov, da prethodno mora biti zgažena, ponižena, identitetski satrvena i ideološki izložena kolektivnoj amneziji.

Čemu ta najava ritualne osvete nad Crnom Gorom? Zamišljena ideološka konverzija, od tobožnjeg srpstva, ka crnogorstvu, koja živi ne samo u Dodikovoj glavi, on je tek trbuhozborac, nego u glavama srbijanske nacionalističke inteligencije, stvar je koja se ne prašta i greh je zbog koga Crna Gora mora da ispašta.

Zbog toga mora biti unižena i lišena vlastitog identitetskog koda i istorijskog pamćenja. A šta je zajednica i društvo bez kolektivne memorije i identitetskih narativa?!

A onda, kada bi brisanje kolektivnog pamćenja (damnatio memoriae) bilo temeljno izvedeno, u istorijsku svet Crne Gore „utisnuli“ bi se sadržaji po želji onih koji su Dodiku spravili narativ koji on recituje beogradskom tabloidu.

Ne misli valjda neko da bi sam bio u stanju da formuliše tu vrstu složene rečeničke strukture?

Šta bi se u tom slučaju očekivalo od Crne Gore? Samo da postupa kao mladi Rade Račić, u Srbiji predstavljen kao simbol mučeništva i stradalništva Srba u Crnoj Gori. Jedan od najtiražnijih i najprizemnijih beogradskih tabloida, vodi ga, treba li reći, Crnogorac poreklom, imao je naslov – Dobio jedinicu jer je rekao istinu.

U malom Radu skupila se sva žrtva zbog „tiranstva“ prema Srbima u Crnoj Gori. Dečak je preko noći postao zvezda u Srbiji kao otelotvorenje mučeništva, kao personalizacija žrtveničkog obrasca za srpstvo.

Da su vremena drugačija život bi bio u pitanju, ovako samo ocena. A ništa drugo Rade i nije rekao od onoga što Dodik očekuje od čitave Crne Gore.

I, najzad, hoće li i ko na terenu, u Crnoj Gori, sprovoditi Dodikov naum? Nije potrebna velika mudrost da se zaključi na koje snage unutar Crne Gore, on i krugovi koji mu prave agendu, računaju.

Znači li, u tom kontekstu, skraćenica DF, zaista, Dražin front, kako kažu zli jezici? Ne, odista, ne. Reč je o Dodikovom frontu (DF) čiji se ciljevi objektivno ne razlikuju od onih iznesenih u Božićnoj poslanici vođe manje bosanskohercegovačke pokrajine (entiteta).

Otuda tako rado idu njemu na noge, otuda ih on očinski prima, podržava i savetuje.

Otuda, oni kojima su puna usta korupcije, istu ne vide samo kod onoga kome je istraga već toliko toga rekonstruisala, ali atrofirani sudski sistem BiH nije u stanju da je sprovede do kraja. Sve to, ne bi li se cilj, koji opravdava sredstvo, ispunio.

Zgaziti, uniziti, poreći Crnu Goru, kako bi ona samu sebe ukinula – a ne bi joj bilo prvi put.

A, kada je sve to već tako... Ostaje da vidimo jesu li Crnogorci svih vjera i nacija (Marko Vešović) spremni na Dodikovu „promenu predznaka“ i doprinos ispunjenju ideja iz njegove Poslanice?

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

ПРИНЦ ПАВЛЕ

"БОЖЕ СПАСИ БОЖЕ БРАНИ, СРПСКЕ ЗЕМЉЕ СРПСКИ РОД...."

Danilo

Vrijedi za trojicu. Svaka čast autoru.

1916

Dok su Crnogorci ginuli za bracu Srbe 1916 na Mojkovcu, Dodikov pradjed je bio u Austrougarskoj vojsci kao naprijatelj Srba! Koga ces ti fariseju da gazis, I Srpsku ces prodati, koliko je samo Crnogoraca izginulo i ostavilo kosti u temeljima Srpske, sto nesacuva najveceg komadanta Mladica? Ne bilo te!