16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MALI OD ŠPORKE KUŽINE

Stav

Comments 0

MALI OD ŠPORKE KUŽINE

  • Viber
Piše: Jovan Nikolaidis   Hoću da kao građanin budem informisan. Što voljno, što nevoljno, sve zbog razmahanog ludila na Balkanu, nastojim da imam uvid u ekvilibristiku politikā koje se vode u regionu.
Žongleraj liderčića, reumatoidnih igrača na trapezu diplomatije, kusih i repatih političara na ex-yu prostoru. Svi oni redovito me podsjećaju u kakav smo kal (hrvatska riječ), do koljena u blatu (srpska riječ), tešku gliburinu (crnogorska riječ), baltë (albanska riječ), peksinluk (bosanski-kao nečistoća) svi mi upali. Do grla. A svi redom - neplivači.
 
Imali kraj svojih državica more ili ne, nastojali da stupamo evropski, ruski ili stambolski, mlataramo u zraku ručicama, glasićima vapijući spas. Kako da se spasemo kad uza se nemamo ni kotroba ni tikava, već samo gusle i one koji temeljito brinu da se naš sunovrat ne prekine? Živo blato iskustva i dalje ne prepoznaje naše nedovršenosti, ne haje zbog nesposobnih ministara, ali svojstvom svojim da nas guta uvlači našu nemoć u vlažnu pomrčinu. Svu tu menažeriju na Balkanu nastojim da pojmim, zaludu, kao građanin, tražeći izlaz. I dalje se čita 'daleko je sunce', 'tamo daleko' smo se udaljili nadom, cvileći i dalje 'za Dom spremni', Skender-beže i Omer pašo Latasu. Možda će nas guslanje spasti?!
 
Na „Happy TV“ odgledah vragolastog Marića, čuh što mu gosti u emisiji „Ćirilica'“ govore. I ostah i dalje tugom ophrvan. Jer ugledah Malog od šporke kužine, čuh što kaza i vidjeh kako je ostao isti kao prije dvije decenije. Mimo Protokola A imao je pored sebe Gospodina Jakšića. Gospode! kakvi kontrasti, kakva je provalija između temeljitosti vrsnog novinara i tamburanja ministra inostranih djela nama bratske i prijateljske zemlje, postojala. Milje, vrste i kilometri. Dok je razložni Jakšić iznosio argumente lepi Ministar se umiljavao niščima duhom.
 
Naravno, ne mogu a da se sa žalom ne sjetim plejade diplomata kakvu je Tito imao u ono vrijeme kad nismo imali slobodu. Gromāda od kojih Ministar nije ništa naučio, iako je predsjednik partije koja se još, osim da je gubitnička, zove i socijalistička.   
 
I što nam preostaje kod stanja da nam budućnost, unutarnju i spoljnu, vode veseli momci. Koji lepo pevaju i kojiput se teturaju. Od harmonike do Protokola.
Mi, malešni ali uigrani, baš uinat Malom iz šporke kužine, i dalje ćemo - guslati. Njegoš zna kako se najuspješnije gudi. Bio srpski ili crnogorski - bar mu je deseterac išao od ruke. Heksametrima pjevaju sretnije poete.
 
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR