8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gerilci FARC-a prvi u redu za Nobela; na listi i Tramp

Svijet

Comments 0

Gerilci FARC-a prvi u redu za Nobela; na listi i Tramp

  • Viber
Pripadnici ljevičarskog gerilskog pokreta FARC su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir koja će biti proglašena 7. oktobra u Oslu, piše danas agencija Frans pres.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počeće u ponedjeljak u Stokholmu nagradom za medicinu. Slijede nagrade za fiziku i hemiju, književnost, mir i ekonomiju.

Kako navodi AFP predviđanja pobjednika su komplikovan zadatak, za sve kategorije ovog priznanja.

Norveški Nobelov komitet ove godine ima 376 kandidatura za nagradu za mir, što je za 100 više nego 2014., kada je zabilježen rekord.

Prema najavama kladionica i stručnjaka, postoji velika šansa da Revolucionarne oružane snaga Kolumbije - FARC dobiju Nobelovu nagradu za mir poslije mirovnog sporazuma koji su prošle sedmice potpisali sa kolumbijskom vladom.

Među drugim mogućim laureatima su, kako se spekuliše, osnivač ruske nevladine organizacije "Memorijal" Svetlana Ganuškina i pregovarači sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Ernest Moniz i Ali Akbar Salehi.

Kandidovani su i žitelji grčkih ostrva koji pružaju pomoć izbjeglicama i migrantima, osnivač bolnice za žrtve seksualnog nasilja u Kongu lekar Denis Mukvege, kao i Edvard Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) koji je objelodanio aktivnosti te agencije poslije terorističkih napada u SAD 2001. 

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp takođe je kandidat za Nobelovu nagradu za mir ali on, kako navodi AFP, nema nikakve šanse.

Na listi kandidata za Nobelovu nagradu za književnost ima autora koji su više puta do sada bili predloženi, a najbolje se kotira japanski književnik Haruki Murakami.

Kandidati su i sirijski pjesnik Adonis i kenijski autor Ngugi va Tiongo ali i američki autori Don Delilo, Filip Rot i Džojs Kerol Outs.

Među imenima mogućih dobitnika ovodišnje prestižne nagrade za književnost su i britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi, češki pisac Milan Kundera koji godinama živi u Francuskoj i norveški dramaturg Jon Fose.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR