11 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Islamska država proizvodi oružje uz pomoć jedne NATO članice!

Svijet

Comments 0

Islamska država proizvodi oružje uz pomoć jedne NATO članice!

  • Viber
Ekstremistička organizacija Islamska država proizvodi oružje u iračkom gradu Mosulu i okolini na industrijskom nivou, a materijal kupuje od Turske, navodi se u izvještaju koji je danas objavila grupa za istraživanje o oružju sa sjedištem u Londonu.

Zaključci istraživanja pokazuju da IS održava "pouzdan i čvrst" lanac snabdijevanja između Turske i Iraka, što borcima omogućuje da proizvode desetine hiljada komada oružja, prenosi AP.

Ova grupa je istraživala o oružju IS koje je pronađeno u proizvodnim pogonima i na bojnom polju tokom iračke operacije preuzimanja Mosula koja je u toku.

Kako iračke snage napreduju, ekstremisti gube fizički kapacitet da proizvode oružje na industrijskom nivou, ali izvršni direktor grupe sa sjedištem u Londonu Džejms Bevan upozorava da visoko obučeni borci, iako se povlače, ostaju stručno osposobljeni za izradu oružja.

Bevan je uvjeren da je IS, kao veoma dobro organizovana, već predvidjela šta će se dogoditi u Mosulu i odatle premjestila svoje najobučenije proizvođače bombi u Siriju i južnu Tursku.

"Oni veoma vrijednuju tehničke sposobnosti i učiniće sve što mogu da ih sačuvaju - rekao je on američkoj agenciji, dodavši da borci IS materijal za izradu oružja kupuju u Turskoj vjerovatno zato što znaju da će njihova potražnja nadmašiti raspoloživu ponudu u Iraku.

Iračke snage nailaze na veliki otpor u Mosulu, uključujući niz samoubilačkih napada automobilima-bombama, otkako su počele ofanzivu za preuzimanje grada u oktobru, otkad su povratile četvrtinu gradske teritorije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR