Evropa okovana ledom: Smrzlo se najmanje 66 osoba

Januar 11, 2017 - 17:31

Dok se istočna Evropa i danas bori sa obilnim sniježnim padavinama i niskim temperaturama, vlasti evakuišu zaglavljeno stanovništvo, a najugroženiji su beskućnici i migranti.

Nevrijeme je mnoge ostavilo bez struje, a mnoge je primoralo i da odgode putovanja, prenosi AP.

Najnoviji hladni talas do sada je usmrtio najmanje 66 osoba, a u nekim djelovima su zabilježene najniže temperature poslije više decenija.

U Poljskoj, koja je najpogođenija, danas su prijavljena još dva smrtna slučaja, dok se sniježno nevrijeme širi na mnoge zemlje u regionu.

Istovremeno, grčka mornarica poslala je brod na ostrvo Lezbos kako bi obezbijedila sklonište za oko 500 izbjeglica i migranata, pošto je ljekarsko udruženje na tom ostrvu saopštilo da su uslovi u glavnom tamošnjem kampu "nehumani" pri čemu su migranti u šatorima izloženi izuzetno niskim temperaturama.

Djelove sjeverne i istočne Bugarske paralisali su sniježni smetovi koji su blokirali puteve i ostavili 117 gradova i sela bez struje, a glavni autoput koji povezuje Sofiju sa crnomorskom lukom Burgas je zatvoren.

Bugarski vojnici teškim mašinama raščišćavaju glavne puteve, spasavaju zaglavljene ljude i snabdijevaju udaljena sela hranom i vodom.

Snijeg je blokirao puteve ka mnogim naseljima i u južnoj Albaniji, gdje je dosad od zime preminulo pet osoba, većinom beskućnika, a vojni helikopteri i služba za vanredne situacije dostavljaju pomoć stanovnicima zabačenih planinskih oblasti, gdje vojna i civilna vozila pomažu u raščišćavanju puteva po najnižim temperaturama od 1985.

Na udaru ledenog talasa je i Rumunija, gdje je zbog mećave zatvoreno više od 130 puteva, a mnogi polasci vozova su otkazani ili znatno kasne. (Blic)

Postavite komentar