14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kandidat za američkog šefa diplomatije: "Vjerovatno nikada nećemo biti prijatelji s Rusijom"

Svijet

Comments 0

Kandidat za američkog šefa diplomatije: "Vjerovatno nikada nećemo biti prijatelji s Rusijom"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Kandidat za državnog sekretara SAD Reks Tilerson se nada da će SAD i Rusija poboljšati odnose, ali je ocijenio da vjerovatno nikada neće biti prijateljske zemlje.

"Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije nepredvidiva u unaprjeđenju svojih interesa", rekao je Tilerson na saslušanju u Senatu, koji treba da potvrdi njegovu nominaciju za novog šefa američke diplomatije.

Na saslušanju su u fokusu Tilersonove veze s Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je izgradio odnose dok je bio direktor naftnog giganta Ekson mobajla.

Tilerson je rekao da bi umjesto neefikasnih sankcija Rusiji zbog prisajedinjenje Krima, poslao čvršću poruku, pozivom Kijevu da pošalje svu svoju vojsku na granicu s Rusijom.

"To je vrsta odgovora kakvu Rusija očekuje", rekao je Tilerson i dodao "ako Rusija upotrebljava silu, onda treba odgovoriti srazmjerno pokazivanje sile".

Tilerson je rekao da je Rusija "uzela teritoriju koja nije njena", priznajući da je on bio iznenađen tim potezom. On je rekao da s novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trampom još nije razgovarao o Rusiji.

"Verovatno nikada nećemo biti prijatelji", rekao je Tilerson, dodajući da dvije zemlje nemaju iste vrijednosti, ali je izrazio uvjerenje da SAD mogu raditi s Rusijom kao sa "suparnikom", ali ne kao s "neprijateljem".

Tilerson je rekao da rusko rukovodstvo ima geostrateški plan da "ponovo uspostavi svoju ulogu u globalnom svjetskom poretku".

"Oni vjeruju da zaslužuju pravičnu ulogu u sveijtu zato što su nuklearna sila", rekao je Tilerson i svoju poziciju prema Moskvu obrazložio riječima: "Rusije je ovdje, Rusija je važna i Rusija je sila s kojom treba raditi".

Na pitanje republikanskog senatora Marka Rubija da li bi ruskog predsjednika Vladimira Putina označio "ratnim zločincem", Tilerson je rekao da ne bi koristio taj termin, poslije čega je Rubio rekao da su Putin i Rusija odgovorni za nasumično gađanje civila i izazivanje masovnih žrtava u sirijskom građanskom ratu.

"To su veoma, vema ozbiljne optužbe i želim da imam mnogo više informacija prije  takvog zaključka", rekao je Tilerson.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR