7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poljaci širom zemlje svečano dočekuju američke vojnike

Svijet

Comments 0

Poljaci širom zemlje svečano dočekuju američke vojnike

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Građani Poljske svečano dočekuju 3.500 vojnika američke oklopne brigade u svih 16 metropola poljskih vojvodstava.

Američki vojnici razmješteni su u Poljskoj u okviru jačanja američkog vojnog prisustva u Evropi nakon ruske aneksije Krima.

Izloženo naoružanje, borbena vozila i vojna oprema, brodovi, helikopteri, prikazi treninga za vojne parade, koncerti, nezaobilazni vojnički pasulj iz kazana, atrakcije su na koje je Poljake pozvao ministar odbrane Antoni Maćerevič u Varšavi i još 15 glavnih gradova poljskih regiona, a u svima će se preko velikih ekrana na otvorenom prenositi popodne i centralni doček Amerikanaca u Žaganju.

"Dolazak američke oklopne brigade i bataljona NATO-a od aprila istorijski je događaj strateškog značaja", rekao je povodom dočeka ministar Maćerevič.

Po njegovoj ocjeni, prisustvo ukupno 7.000 američkih i savezničkih vojnika NATO-a u Poljskoj znači definitivni kraj sfere uticaja dogovorenih u Jalti i prvi put od Drugog svjetskog rata, pa čak i nakon pada gvozdene zavjese, da Poljska više ne mora da se obazire da li će Rusija na njene planove i aktivnosti staviti veto.

Komanda brigade i logistika ostaju u Poljskoj, a rotacije vojnika obavljaće se svakih devet mjeseci, ali bez pauza, kao što je do sada bio slučaj, tako da je američka vojska od sada u Poljskoj prisutna stalno.

Rusija je slanje američkih vojnika u Poljsku u operaciji Atlantik rizolv i razmještanje četiri borbena bataljona NATO-a u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji osudila kao gomilanje trupa te preijtnju po bezbjednost Rusije i njene interese.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR