15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đinping očarao Davos: U ovom ratu nema pobjednika

Svijet

Comments 0

Đinping očarao Davos: U ovom ratu nema pobjednika

  • Viber
Kineski predsjednik Si Đinping održao je veoma zapažen govor na Svjetskom ekonomskom forumu, kao prvi kineski predsjednik koji je došao u Davos.
Đinping je dobio glasan aplauz prisutnih kada je izjavio da “niko neće izaći kao pobjednik iz trgovinskog rata”.
"Mnogi problemi koji muče svijet nijesu posljedica ekonomske globalizacije”, kazao je Đinping i zauzeo se za slobodnu trgovinu i otvorenost i želju za saradnjom.
 
"Sviđalo se to vama ili ne, svjetska ekonomija je veliki okean od koga ne možete da pobjegnete“, rekao je.
Izričito je odbacio mogućnost da razvoj Kine bude zasnovan na devalvaciji juana i istakao da su vrata Kine uvijek otvorena za trgovinu.
 
Govoreći o razvoju zemlje čiji je predsjednik, Đinping je kazao da Kina ulazi u “novu normalnost”, nakon godina dvocifrenog privrednog rasta.
“Imamo 1,3 milijarde stanovnika i njihov standard još nije visok, cilj je da dostignemo da bude srednji do visok”, kazao je.
“Svi putevi vode u Rim”, naveo je Đinping i dodao da to ne znači da ono što funkcioniše za jednu zemlju, funkcioniše i za drugu.
“Nema besplatnog ručka i neće pita pasti s neba”, kazao je.
 
Đinping je prvi kineski predsjednik koji prisustvuje ovom godišnjem skupu političkih i poslovnih lidera u švajcarskim planinama.
CNN piše da je njegov govor prepun simbolike: Peking se pozicionira kao globalni lider u vrijeme kada se zapadne sile, a posebno SAD dovode u pitanje određene sporazume i pravila koja definišu svetsku trgovinu.
 
Donald Tramp ima veliki doprinos tim tenzijama, zbog najava da će se osvetiti Kini.
"Moramo da oslobodimo trgovinu i investicije. Moramo da promovišemo trgovinu..Niko neće izaći kao pobjednik u eventualnom trgovinskom ratu“, rekao je Si Điping.
 
Đinpingov govor naišao je na brojne simpatije i odobravanje prisutnih, što pokazuju brojni komentari na društvenim mrežama.
Pa tako ima onih koji kažu da je to govor koji bi se očekivao od predsjednika SAD, a i onih koji kažu da se šef komunističke države zalaže za otvoreno tržište, dok se zapadni lideri zauzimaju za protekcionizam.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR