10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bajden upozorava Evropu: Rusija će se miješati i u vaše izbore

Svijet

Comments 0

Bajden upozorava Evropu: Rusija će se miješati i u vaše izbore

  • Viber
Odlazeći američki potpredsjednik Džozef Bajden upozorio je evropske zemlje da se spreme na mogućnost da će Rusija pokušati da utiče na njihove izbore na isti način na koji američke obavještajne agencije tvrde da je bio slučaj sa novembarskim izborima u Sjedinjenim Državama, na kojima je pobijedio Donald Tramp.
U posljednjem većem govoru u svojstvu potpredsjednika, Džozef Bajden se obratio prisutnima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.
 
“Nisu samo Sjedinjene Države, a to ne treba ni da vam pričam, koje su meta. Evropa je iskusila iste napade u prošlosti. Zbog broja evropskih zemalja u kojima se ove godine održavaju izbori, možemo da očekujemo dalje pokušaje Rusije da se miješa u demokratski proces. Obećavam vam da će se to ponovo desiti”, upozorava američki potpredsjednik, prenio je Glas Amerike. 
 
Bajden je zatim optužio Rusiju da radi na tome da uništi liberalni svjetski poredak i da se vrati u svijet u kojem super sile zloupotrebljavaju kontrolu nad zemljama. Osim što prijete demokratskim sistemima, Bajden je podsjetio i na rusku agresiju nad svojim susjedima, uključujući akcije u Ukrajini.
 
Rusija odbacuje zaključke američkih obavještajnih službi da se Moskva miješala u izbore kako bi pomogla da Tramp bude izabran za predsjednika.
 
Potpredsjednik Bajden je takođe uvjeravao zemlje članice NATO-a da Amerika ostaje posvećena Alijansi. Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da je NATO zastario sugerišući da Sjedinjene Države neće automatski braniti neku članicu koja nije u potpunosti ispunila svoje obaveze.
 
Bajden je okupljenima u Davosu rekao da Amerika ima nepokolebljivu obavezu prema svim članicama NATO-a, što je nazvao svetom dužnošću koja nikada ne može da se dovodi u pitanje.
 
 
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR