9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kineski predsjednik uoči Trampove inauguracije: Ukoliko se Amerika izoluje MI PREUZIMAMO PALICU

Izvor: Foto: Tanjug

Svijet

Comments 0

Kineski predsjednik uoči Trampove inauguracije: Ukoliko se Amerika izoluje MI PREUZIMAMO PALICU

  • Viber
Predsjednik Kine Si Đinping sa velikim žarom branio je globalizaciju i slobodnu trgovinu u svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, i poslao indirektnu poruku Donaldu Trampu da će Kina pokušati da preuzme titulu šampiona slobodne trgovine i tržišta od Amerike.
Kineski predsjednik se, bez ijednog pominjanja imena Donalda Trampa u svom jednočasovnom obraćanju, obratio Trampu i naglasio da protekcionističke mjere koje planira da uvede vode samo u "trgovinski rat u kome neće biti pobjednika".
 
Nakon što se na marginama samita susreo sa odlazećim predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, Đinping je istakao da je "od krucijalne važnosti za čitav svijet da Kina i SAD imaju stabilan odnos pun saradnje.
Predsjednik Kine je u tom razgovoru istakao da su odnosi SAD i njegove zemlje prošli kroz "različite oluje", ali da su konstantno napredovali, kao i da je Barak Obama bio "korektan u namjeri da poboljša odnose dvije zemlje".
 
Pred inauguraciju Donalda Trampa u petak, Si Đinping nije propustio priliku da istakne namjeru Kine da preuzme veću ulogu na globalnoj sceni ukoliko SAD skliznu u izolacionizam.
 
- Insistiranje na protekcionizmu je poput zaključavanja u mračnu sobu. To vas možda čuva od vjetra i kiše, ali takođe sprječava svijetlo i vazduh da uđu - rekao je Đinping.
Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp svoju kampanju bazirao je i na snažnoj protekcionističkoj platformi, zalažući se za "zaštitu američkih kompanija od nefer konkurencije iz inostranstva, prije svega Kine i Meksika".
 
Si Đinping je rekao da su u početku mnogi globalizaciju vidjeli kao "Alibabinu pećinu punu zlata", ali da je u međuvremenu ona za neke postala kao Pandorina kutija.
 
- Do svjetske finansijske krize i kraha tržišta nije došlo zbog globalizacije i ekonosmke liberalizacije, već zbog nezasite gladi za profitom - rekao je Đinping.
 
Vodeći ekonomista "IHS Markita" dr Nariman Beraveš istakao je da je kineski predsjednik "veoma artikulisano i inteligentno branio globalizaciju".
 
- Ono što je veoma važno je što se Đinping obavezao da će otvoriti Kinu za više direktnih stranih investicija i uvoza, pritom uvjerivši sve da Peking neće devalvirati valutu i tako ugroziti svjetsku ekonomiju. To je izuzetno ohrabrujuća poruka - poručio je Beaveš za "Gardijan".
 
Kineski predsjednik je dodao da je svjetska ekonomija poput "velikog okeana iz kojeg je nemoguće pobjeći".
 
- Svaki pokušaj da se presiječe tok kapitala, robe i ljudi, i time se iz okeana pretvori u izolovana jezera jednostavno neće biti moguć - poručio je predsjednik Kine.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR