14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rođena prva beba u svijetu sa tri roditelja

Svijet

Comments 0

Rođena prva beba u svijetu sa tri roditelja

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Prva beba u svijetu, začeta pronuklearnim transferom, novim načinom vantjelesne oplodnje u kome umjesto standardna dva, učestvuju tri donatora, rođena je u Ukrajini 5. januara.

Djevojčica koju je dobio prethodno neplodan par, ipak ne nosi DNK materijal tri osobe, prenosi BBC.

Tim sa klinike Nađa u Kijevu oplodio je majčino jajašce očevom spremom, da bi zatim kombinovane gene prebacio u jajnu ćeliju uzetu od trećeg donatora, pa tako dijete ima genetski materijal svojih roditelja, uz malu količinu DNK druge žene.

Metoda vantjelesne oplodnje pronuklearni transfer primijenjena u Ukrajini razvijena je kako bi se ženama koje bi mogle da prenesu ozbiljne genetske anomalije, zvane mitohondrijalne bolesti, pomoglo da dobiju zdravo dijete.

Valerij Žukin koji je vodio tim stručnjaka, rekao je da su se na taj korak odlučili jer kod dotičnog para nije uspijevao uobičajeni način vantjelesne oplodnje i dodao da ima još jednu sličnu pacijentkinju koja bi trebalo da se porodi početkom marta.

Metoda je nova i kontroverzna i postavlja etička pitanja, kao na primjer kako će se dijete dobijeno ovom tehnikom osjećati po pitanju toga što ima DNK tri osobe.

"Pronuklearni transfer je veoma eksperimentalan i nije dovoljno istražen niti naučno dokazan. Mi bismo bili veoma oprezni kada je u pitanju usvajanje ove metode za poboljšavanje rezultata vantjelesne oplodnje", rekao je predsjednik Britanskog društva za plodnost, profesor Alan Bale.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR