11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VIDEO: CNN- Šta ako ubiju Trampa?

Svijet

Comments 0

VIDEO: CNN- Šta ako ubiju Trampa?

  • Viber
Televizija CNN je prikazala reportažu o nasljeđu predsjedničkih ovlašćenja u slučaju ubistva Donalda Trampa za vrijeme inauguracije, prenosi “Sputnjik“.

Reporter Brajan Tod razmotrio je scenario atentata ne samo na izabranog predsjednika, već i na potpredsjednika i vodeće osobe Kongresa.

Prema ustavu SAD, navodi Si-En-En, ako su predsjednik i potpredsjednik ubijeni ili nesposobni da izvršavaju svoju dužnost, zamjenjuju ih predsjednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim slijedi privremeni predsjednik Senata. Ako se i njima nešto desi, obaveze predsjednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog sekretara.

U slučaju sa inauguracijom 20. januara situacija je još komplikovanija. Do podne ministri Baraka Obame će već predati dužnosti — uključujući državnog sekretara Džona Kerija. Međutim, Senat još nije odobrio kandidaturu Reksa Tilersona na tu funkciju.

Zato će do podne 20. januara obavezu državnog sekretara privremeno preuzeti zamjenik državnog sekretara za politička pitanja Tom Šenon, predstavnik Obamine administracije.

Osim toga, za slučaj i uopšte katastrofalne događaje u SAD biraju se tzv. dežurni nasljednik — kao po pravilu, to je jedan od ministara. On ne prisustvuje inauguraciji i nalazi se pod obezbjeđenjem u udaljenim mjestima, njegovo ime se ne objavljuje.

Taj dežurni nasljednik, takođe, neće biti iz Trampovog tima — Senat još nikada iz njegovog tima nije utvrdio. On će biti neko iz administracije Obame, saopštava Si-En-En.

„Na inauguraciji postoje dve linije nasljedstva: jedna — administarcija Baraka Obame koja se još nalazi u vlasti, a druga se još  nije pojavila, dok Donald Tramp ne preuzme dužnost i Senat ga ne odobri“, izjavio je u komentaru televiziji politikolog Džon Fortje.

{youtube}qxIG4dduqy0 {/youtube}

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR