8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedma noć Petrovačkog Jazz festivala u znaku crnogorskih izvođača

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Sedma noć Petrovačkog Jazz festivala u znaku crnogorskih izvođača

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Sedmo veče Petrovac Jazz festivala proteklo je u znaku crnogorskih izvođača. Kako je najavljena kiša, organizatori festivala nijesu željeli da prekidaju program, pa su odlučili da umjesto na terasi, koncerte održe u klubu Castello. 

Tokom sedam dana festivala publika je imala priliku da čuje bendove iz Austrije, Mađarske, Italije, kao i zemalja okruženja, a sinoć je centralni dio programa bio posvećen crnogorskim bendovima. 

Nakon brojnih klubova i fešti na kojima su svirali, red je došao da The Grupa zasvira i na Petrovac jazz festivalu. Pop-rock-jazz bend The Grupa nastao je prošle godine, a kao uzor im je bila čuvena kanadsko-američka grupa The Band koja je nastupala 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka. 

Njihov repertoar je prilagodljiv, pa su za nastup u Petrovcu pripremili obrade evergrina, ali i muzike koja se najčešće sluša po feštama u potpuno drugačijim aranžmanima. 

Najbrojniji bend ovogodišnjeg festivala, sinoć je kroz džez i sving aranžmane pokazao kako mogu da zvuče, između ostalih, i pjesme “Lola” od grupe Proarte, “Fly me to the moon” koju u izvornoj verziji pjeva Frenk Sinatra, ali i pjesme Nine Simone, Rej Čarlsa i drugih. 

Glavna zvijezda sedme večeri festivala bio je pijanista Enes Tahirović i njegov trio. Pijanista koji je znanje sticao na Ujedinjenom svjetskom koledžu u Italiji, Univerzitetu u Teksasu, ali i na Univerzitetu za muziku i dramske umjetnosti u Gracu, sinoć je uz pomoć Dragana Ivanovića na bas gitari i Martina Đorđevća na bubnjevima pokazao da džez pravac ima svoje sljedbenike i među mlađim generacijama na ovim prostorima. 

Kao učesnik različitih džez projekata i neko ko je u svojoj karijeri imao priliku da sarađuje sa Stjepkom Gutom, Barbarom Denerlajn, Džoom Kaplovicem i mnogim drugim muzičarima, riješio je da publici, pored obrada, predstavi autorku kompoziciju “Anonymus”, a po ovacijama publike, bilo je više nego očigledno da im se Tahirovićeva muzika dopala. Takođe su posjetioci festivala imali priliku da čuju i autorsku kompoziciju Ivanovića- Ribe.

Kao i prethodnih dana, i sinoć je ispred spomen doma Crvena komuna održana svirka, a prolaznicima su planove da veče iskoriste šetajući uz more, poremetili učesnici Petrovac Jazz festivala sa svojim jazz sessionom, tjerajući ih da, makar na trenutak zastanu i uživaju u nastupu. 

Sinoć je u budvanskom Cadmus Cineplexu prikazan posljednji film u okviru festivala, a publika je uživala u ostvarenju “U godini hip hopa”. 

Jedanaesto izdanje Petrovac jazz festivala polako ulazi u završnicu, a većeras zbog kišnog vremena neće biti svirke ispred Crvene komune. 

No, u spomen domu i dalje traje izložba fotografa sa Nisvilla pod nazivom “Carski Rez” , autora Dušana Mitića Cara, a jedan od osnivača ove manifestacije Predrag Ćirić svima koji dođu pričaće zanimljive i malo poznate detalje sa ovog festivala. 

Koncertni program zbog vremena biće prebačen u klubu Castello, a za dobru atmosferu od 22 sata biće zaduženi Benny Brickmann Band i Petrovac All Jazz Star Jam session.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR