21 °

max 21 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ISTORIJSKO DA ZA NATO: Parlament ratifikovao Zakon o Alijansi!

Izvor: Anadolija

Politika

Comments 3

ISTORIJSKO DA ZA NATO: Parlament ratifikovao Zakon o Alijansi!

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber
Skupština Crne Gore jednoglasno je danas, sa 46 glasova, usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO savez.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je u uvodnom govoru da Parlament danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca.

Marković je rekao da se ovakva odluka nigdje osim na Cetinju nije mogla donijeti.

"Današnji dan upisujemo u najsvjetliju istoriju Crne Gore, rame uz rame sa 1. julom 1878. kad se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore, i kada smo je 21.maja 2006. obnovili", rekao je on.

Današnji dan je, kako je dodao Marković, prilika da se poklonimo sjenima heroja koji su postavili temelje Crne Gore.

Kako je rekao članstvo Crne Gore je dugoročna garancija integriteta i suveriniteta naše države, ali i bezbjednosti građana.

"Stabilan politički sistem daje povoljan ambijent za poslovanje i garantuje privlačenje stranih investicija. Naša zemlja postaje saveznica najrazvenijih zemalja svijeta. Za malu državu poput Crne Gore to je najbolji način za promociju sopstvenih interesa u regionalnim i globalnim pitanjima", smatra Marković.

Ovo je za Crnu Goru zamajac u procesu učlanjenja u Evropsku uniju.

"Duboko smo svjesni da ulazak u NATO nosi veliku odgovornost. Postajemo članica NATO-a da bismo bili i kreator te zajednice. Ovo je snažno ohrabrenje svim regionalnim aspirantima i dokaz da se reforme isplate", uvjeren je Marković.

Marković se obratio i protivnicima NATO-a.

"Nemam iluziju da ću s ovih nekoliko rečenica promijeniti vaš stav, niti mi je to namjera. Obavezan sam da kao predsjednik Vlade koji predlaže zakon kažem da članstvom u NATO Crna Gora za svakog građanina obezbjeđuje veliku i jednaku šansu da svoj život učini sigurnijim i kvalitetnijim", rekao je premijer.

Premijer je podsjetio i na šest žrtava NATO bombardovanja 1999. u Crnoj Gori.

„Sa pijetetom danas izgovaram njihova imena…Miroslav Knežević, Olivera Maksimović, Julija Brudar, Vukić Vuletić, Manojlo Komatina, Milka Kočanović. Nećemo zaboraviti nevine žrtve. Nećemo zaboraviti da je Crna Gora mimo svoje volje bila uvučena u rat Srbije sa NATO savezom. Da nam se to više ne bi dogodilo, sami odlučujemo“, poručio je Marković.

On je govor završio riječima-nek' je vječna Crna Gora!

Brajović: Današnji dan istorijska prekretnica

U uvodnoj riječi predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović poručio je da je Parlamentu dodijeljena istorijska uloga, da odluči o pristupanju NATO savezu.

"Nalazimo se na istorijskoj prekretnici i odluke se moraju donositi. Žalim se što opozicija danas neće iznijeti svoje argumente", rekao je on.

Kako je dodao, 11 godina od obnavljanja nezavisnosti postajemo članica najmoćnijeg saveza današnjice.

"Tako potvrđujemo privrženost uzvišenim vrijednostima vladavine zakona. Nisu nam potrebne dalje podjele, već jedinstvo koje jača državnost Crne Gore", rekao je Brajović.

Prijedlog zakona Skupštini Crne Gore dostavila je Vlada, sa prijedlogom da u skladu sa članom 151 Poslovnika Skupštine, ovaj zakon donese po skraćenom postupku, iz razloga koji su sadržani u obrazloženju Prijedloga zakona.

Nakon donošenja i stupanja na snagu ovog zakona, Crna Gora će dostaviti svoj instrument potvrđivanja Sjevernoatlantskog ugovora Vladi Sjedinjenih Američkih Država, koja je depozitar Ugovora.

Stanišić: Odluka pečat na kojem piše da je vječna Crna Gora

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić rekao je da u NATO ulazimo ne da bi ratovali, nego da na ovim prostorima nikada više ne bude rata.

"Odlukom koju ćemo danas donijeti čuvamo tekovine 21.maja i razbijamo iluzije onima koji Crnu Goru vide u nekim drugim velikodržavnim projektima", rekao je Stanišić

Kako je zaključio, današnja odluka je tvrdi pečat na kojem piše da je vječna Crna Gora.

Krivokapić: NATO će učiniti Crnu Goru boljom

Riječ je imao i poslanik SDP-a Ranko Krivokapić koji je prije govora negodovao što je predsjednik Parlamenta Ivan Brajović prvo dao riječ poslaniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću.

Ibrahimović je džentlmenski prihvatio da se Krivokapić prvi obrati.

Lider SDP-a rekao je da NATO treba da iskoristimo za nacionalnu koheziju i za vladavinu prava.

"To članstvo će nas učiniti boljima, nadamo se da će se od kršitelja zakona doći do vladavine prava. Ovo nije odluka protiv bilo koga u Crnoj Gori, ovo je odluka za sve građane Crne Gore. Oni koji misle da mogu da mijenjaju tok istorije, treba da znaju da Crnu Goru neće moći", rekao je Krivokapić.

Kako je dodao, Crna Gora je i sada trajno i u vremenu i u prostoru sigurna zemlja.

"Crna Gora je dostojna da ispuni svoje obaveze u Alijansi i da pomogne da more neuzvjesnosti postane more mira", rekao je Krivokapić.

Kako je zaključio, sloboda nema cijenu, te da je za male ta cijena uvijek bila najveća.

Ibrahimović: Za Bošnjačku stranku NATO nema alternativu

Poslanik Bošnjačke stranke Ervih Ibrahimović rekao je da punopravno članstvo u NATO nema alternativu za Bošnjačku stranku.

"NATO je potreban Crnoj Gori, NATO je potreban regionu, danas članstvom ne prkosimo Rusiji, onima koji nisu za NATO, već radimo ono što ozbiljan domaćin radi-štitimo svoje političke interese", rekao je on.

Lazović: Svim srcem DA za NATO

Poslanik Socijaldemokrata Vujica Lazović objasnio je zbog čega se ta partija zalaže za Crnu Goru u NATo savezu.

"Da za NATO jer učlanjenje ne prijetimo nikome. Samo ćemo povećati stabilnost regiona. NATO jer je u interesu građana da budemo demokratski i ekonomski razvijena država", rekao je Lazović.

On kaže da nam NATO ne bi trebao da je civilizacija oaza ljubavi i prijateljstva.

"Znamo da tako nije i da u svijetu postoji mnogo tenzija. Kako je to mi na Balkanu naročito znamo, jer tragična iskustva iz '90 surovo opominju. I u tom smislu punog srca DA za NATO jer će nam dati stabilno okruženje", rekao je Lazović.

Kako je dodao, Crna Gora ima alternativu ali onda bi bili izopšteni.

"Lutali bi bespućima Balkana. Zato DA za NATO", zaključio je Lazović.

Nimanbegu: Ispunjenje naših snova

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu rekao je da današnji dan istorijski.

"Ovo je ispunjenje naših snova o pripadanju porodici najrazvijenijih zemalja", rekao je on.

Uvjeren je da ćemo još jačim koracima ići ka Evropskoj uniji.

Popović: 21.maj dobija konačnu ovjeru

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je Crna Gora odredila jasan međunarodni put i položaj našeg naroda nakon decenija stranputica i lutanja.

"Crna Gora nikad u svom istorijskom postojanju nikada nije bila neutralna, već jasno opredjeljena ka svojim zapadnim saveznicima. Danas u našem slavnom Cetinju, odakle su kretale sve istorijske pobjede, nastavljamo da kreiramo perspektivu za sve građane u budućnosti. 21.maj 2006. danas će dobiti konačnu ovjeru", rekao je on.

Nikolić: Crna Gora nikada nikog nije izdala

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da je Cetinje uvijek bio najbolji tumač interesa Crne Gore.

"Naš državotvorni uspjeh veći je kad se uzme u obzir da je Crna Gora jedina zemlja koja se u finalnoj fazi NATO integracija suočila sa ogromnom količinom strane destrukcije", poručio je Nikolić.

On je poručio da Crna Gora nikada nikoga nije izdala.

Na sjednici na Cetinju bili su predsjednik države Filip Vujanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, specijalni tužilac Milivoje Katnić, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Na sjednici je bio i lider DPS-a Milo Đukanović.

Tu su bile i brojne diplomate i ambasadori.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

District Brchko Kurtz Jahich

Srećno nam bilo Crnogorci:) #MonicaBellucci Ovaj nick samo ovom prilikom u čast Brčka Brčkovića kralja radio talasa!

Baba

SREĆNO!!! DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!