18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Subota

25.05.

24° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knežević odgovorio Boškoviću: Građane će članstvo u NATO koštati 70 miliona eura godišnje

Politika

Comments 2

Knežević odgovorio Boškoviću: Građane će članstvo u NATO koštati 70 miliona eura godišnje

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorske građane će članstvo u NATO godišnje koštati 70 miliona eura, i ta stavka će biti peta potrošačka jedinica u budžetu, saopštio je lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Ministar odbrane Predrag Bošković je, komentarišući tvrdnje protivnika NATO integracija o ekstremnim troškovima članstva u Alijansi, kazao da godišnja članarina od 450 hiljada eura znači da će svakog građanina Crne Gore ono koštati 72 centa na godišnjem nivou.

U reagovanju Kneževića se navodi da ta izjava Boškovića predstavlja „blijed, uličarski pokušaj ismijavanja zdravog razuma, i dokaz da je na djelu najstrašnija gebelsovska propaganda promovisanja izdaje kao patriotskog čina“.

„Na godišnjem nivou, crnogorske građane će članstvo u NATO koštati 70 miliona eura, i ta stavka će biti peta potrošačka jedinica nakon ministarstava prosvjete, finansija, rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova“, kazao je Knežević.

Prema njegovim riječima, ako se tome doda iznos od 11 miliona eura, koje se na godišnjem nivou troše za 44 crnogorska vojnika u Avganistanu, onda se dolazi do iznosa od 81 miliona, tako da izdaci za NATO postaju treća potrošačka jedinica.

„A ukoliko NATO bude tražio, kao što je to Jens Stoltenberg i najavio, da Crna Gora pošalje bataljon u Avganistan, a to je minimum 600 vojnika, onda bi ta misija crnogorske građane koštala dodatnih 150 miliona EUR“, tvrdi Knežević.

Kako je naveo, ako Bošković „dobije naređenje da u neku od vojnih misija pošalje bataljon crnogorskih vojnika, onda bi izdaci za članstvo, uz već postojeći 81 milion, iznosili najmanje 220 miliona eura, i to bi tada bila čak najveća potrošačka jedinica u budžetu“.

Knežević je kao poređenje naveo da sva socijalna davanja, bez naknada za majke, iznose oko 60 miliona eura, a fiksni izdatak za NATO, bez vojnih misija, 70 miliona.

„Pritom još imamo i najave smanjenja socijalnih izdataka. Dakle, njihovim smanjenjem bi se upravo i popunjavali izdaci za NATO“.

„Zato klasične tlapnje Boškovića o benefitima učlanjenja u NATO nijesu ništa drugo do jeftini trik manipulisanja s javnošću, posebno ako se ima u vidu da je odluka o ratifikaciji protokola donesena u Sinđinom polupraznom parlamentu, koji je kukavički pobjegao od referenduma, i na taj način pokazao da je većina građana protiv učlanjenja u NATO“, kazao je Knežević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Liberal

Što tebe briga koliko NATO košta. Ti ćeš taj "film" gledati iz Spuža.