16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: Spomenik Račiću postavljen bez znanja države, preduzećemo sve da ga uklonimo

Politika

Comments 2

MVP: Spomenik Račiću postavljen bez znanja države, preduzećemo sve da ga uklonimo

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore najoštrije osuđuje otkrivanje spomen obilježja Puniši Račiću.

"Ovaj retrogradan individualan čin kojim se veliča lik i djelo atentatora na kralja Nikolu i ubice hrvatskih poslanika u tadašnjoj Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije realizovan je bez znanja Vlade i državnih organa Crne Gore", navodi se u saopštenju.
Nadležni državni organi će preduzeti sve neophodne, zakonom utvrdjene aktivnosti u pravcu uklanjanja pomenutog spomen obilježja, kojim se vrijeđaju ne samo najdublja osjećanja hrvatskog naroda i države, već se nastoje produbiti političke podjele u Crnoj Gori, zaključeno je u saopštenju Ministarsva vanjskih poslova.

Zbog spomenika Račiću: Hrvatski protest uručen CG ambasadoru

Ministarstvo kulture: Zakon ne dopušta podizanje spomenika Puniši Račiću – nadležne su lokalna uprava i inspekcija

Navedeno spomen-obilježje nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima, odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

"U skladu sa članom 10 Zakona pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje. U skladu sa članom 27 Zakona, organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spriječe bespravno podizanje spomen-obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno rješenja o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obilježja. Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem Zakona o spomen-obilježjima i propisa donijetih na osnovu ovog Zakona vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora preko inspekcije za zaštitu kultirnih dobara i kulturne baštine, a u skladu sa ovim zakonom i zakonom koji se uređuje inspekcijski nadzor", zaključeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Rasim

Skandalozno ,svaki komentar je suvisan.Zasto se ovako nesto nije desavalo za vrijeme Tita.Tada se znao red a sad svako misli da moze da radi onako kako on misli da treba pa makar to bili i nacionalni spomenici.Realizatore najstrozije kazniti i spimenik odmah skloniti

Marko

Pod hitno ukloniti ovaj skrnavni objekat i kazniti one koji su učestvovali u kreiranju ove bezobrazne provokacije!