21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Korać: Iza ponašanja Srbije je priča o NATO-u, Vučić i Dačić upozoravaju i Crnu Goru

Region

Comments 1

Korać: Iza ponašanja Srbije je priča o NATO-u, Vučić i Dačić upozoravaju i Crnu Goru

Izvor: Danas

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Poslanik na listi Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Žarko Korać u izjavi za Danas kaže da iza svega, što se proteklih dana događa na relaciji Srbija-Makedonija, stoji eksplicitna želja Vlade Zaeva da uđe u NATO. Korać smatra da Vučić i Dačić svojim ponašanjem ne upozoravaju samo Makedoniju već i Crnu Goru. 

"Neobjašnjivo ponašanje vlasti u Srbiji se sada može već sasvim ozbiljno posmatrati kao želja da se poremete odnosi u regionu. Pokazuje se da Srbija danas zapravo radi ono što je radio Slobodan Milošević-sistematski se kvare odnosi sa svim susjedima.

Tema članstva Kosova u Unesko nema veze sa ovim slučajem, već iza svega stoji priča oko pristupanja Makedonije NATO savezu"- ocjenjuje Korać.

„Za cijelu situaciju postoji vrlo logično objašnjenje, a ono se ogleda u eksplicitnoj želji Vlade Zaeva da uđe u NATO. Imali smo pokušaj puča i ubistva Mila Đukanovića u Crnoj Gori, sada je na snazi pokušaj da se što više suzi manevarski politički prostor Zaevu, a kome je to u interesu neka odgovore čitaoci“- kaže Korać.

On u kontekstu priče o KiM podsjeća da su i Makedonija i Crna Gora priznale Kosovo, što je, kako kaže, politička realnost u kojoj živimo i dodaje da ove aktivnosti izuzetno štetno utiču na dalji put Srbije ka EU. Neobjašnjiva mu je i višemjesečna medijska kampanja koja se u Srbiji vodi protiv aktuelnog makedonskog premijera.

„Ne samo da ovim Vučić i Dačić upozoravaju Makedoniju, već upozoravaju i Crnu Goru. Ne shvatam šta znače ove prijetnje, prije svega Makedoniji, sa vrlo nejasnom formulacijom o nekakvom obavještajnom djelovanju iako ono što smo vidjeli proteklih mjeseci pokazuje obavještajno djelovanje Srbije u Makedoniji. Na putu evropskih integracija, sa stanovišta Evrope, apsolutno ključna stvar su odnosi u regionu, i ovo su teški udarci našim integracijama. Potpuno sami izazivamo ozbiljne probleme. Mi vodimo medijsku kampanju protiv Zaeva još prije njegovog izbora, koja je očigledna svima u Evropi, iako je i stranka Gruevskog sa tim istim albanskim partijama, sa istim ljudima, imala koaliciju. Zaista potpuno neobjašnjivo ponašanje Srbije"- kaže Korać.

Korać je govorio i o telefonskom razgovoru Vučića i Zaeva:

„To je očigledno pokušaj da se sanira kriza koju smo sami izazvali. Kao kad čovjek sam sebe ubode u nogu, a onda izjavljuje da će sam da se liječi. Ova kriza je buknula odjednom sa povlačenjem cjelokupnog osoblja ambasade uz vrlo nejasno objašnjenje i zanimljive prijetnje da je u to uključena jedna strana sila. Mislim da Srbija neće odustati od ovoga što radi“-zaključuje Korać.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Vučić dlaku mijenja, ali ćud radikalska o(p)staje...Dok ne dobije po prstima...