23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Mariboru svečano proslavljen Dan državnosti Crne Gore

Izvor: Pixabay

Dijaspora

Comments 1

U Mariboru svečano proslavljen Dan državnosti Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

U subotu, 20. juna u Mariboru je svečano proslavljen Dan nezavisnosti i Dan državnosti. Tim povodom je Crnogorsko kulturno društvo Montenegro Maribor organizovalo Literarno veče pod nazivom: »Između dvije domovine«. O Danu nezavisnosti i 13. julu, njegovom značaju za Crnu Goru, govorila je predsjednica Društva Dijana Pajković i tom prilikom istakla da je 13.jul jedan od najvažnijih datuma u crnogorskoj istoriji, simbolizujući nacionalnu nezavisnost, priznanjem Crne Gore na Berlinskom kongresu, i borbu protiv okupatora.

"Ovo je bio jedan od prvih velikih oružanih otpora fašizmu u okupiranoj Evropi. Poznati francuski filozof Žan Pol Sartr je crnogorski ustanak ocijenio kao veličanstven događaj evropske istorije 20. vijeka i rekao da je usmjeravao čovječanstvo sa kojim želi ići. To je dan kad se sjećamo važnih trenutaka borbe i ponosa crnogorskog naroda", navode u saopštenju.

U drugom dijelu proslave, kulturni članovi društva su izveli recital »Između dvije domovine« u kojem su govorili stihove poznatih crnogorskih pjesnika, posebno se osvrćući na na stihove Aleksandra Lesa Ivanovića čija poezija prevazilazi crnogorske okvire. Njegova poezija ima autobiografski karakter, u kojem se tijesno prepliću: romantika, melanholija i žalost. Svoju tugu i žalost, kao i žalost drugih ljudi, svojih Cetinjana, podnosi dostojanstveno, kako i dolikuje velikim ljudima i umjetnicima.

Recitatori su govorili stihove njegove najpoznatije pjesme »Ljudi sjenke« u kojoj pjesnik izražava lične emocije i refleksije o životu i smrti; bolu i
smrti. Njegov duboki osjećaj za prirodu i cetinjske kiše opjevao je u pjesmi »Jesen«i, a svoje djetinjstvo na Cetinju u pjesmi »Kari Šabanovi«.
Ljubav prema svojoj Crnoj Gori izrazio je u pjesmi »Pohodi na Crnu Goru«.

"Ivanovićeva poezija je ostavila dubok trag u crnogorskoj književnosti i često je proučavana zbog svoje estetske vrijednosti i sposobnosti da
prenese univerzalne ljudske emocije. Njegov rad je takodje značajan zbog svoje autentičnosti i vezanosti za crnogorski identitet.
To je bila još jedna prilika za okupljanje, upoznavanje crnogorske kulture i crnogorskog identiteta", zaključuju u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oksim

Dobra je ova Dijana, prava Crnogorka - samo kad bi imala malo vecu pomoc od Crne Gore dje bi joj bio kraj!