15 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo: Diskriminišu nas u opštini Mali Iđoš

Izvor: CKPD

Dijaspora

Comments 3

Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo: Diskriminišu nas u opštini Mali Iđoš

Autor: Antena M

  • Viber


Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo (CKPD) “Princeza Ksenija” iz Lovćenca optužilo je danas opštinsko rukovodstvo u Malom Iđošu da je jednostarno raskinulo ugovor o zakupu prostora tom društvu i tako nastavilo “kulturnu, nacionalnu i političku diskriminaciju” građana koji pripadaju crnogorskoj zajednici.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da je opština, nakon šest mjeseci od potpisivanja, dostavila jednostrani raskid ugovora za prostor na drugom spratu renoviranog Doma kulture u Lovćencu, koji je CKPD „Princeza Ksenija” dobila u zakup na period od 10 godina u cilju podizanja nivoa kulturne ponude i prezentacije kulturnh aktivnosti.

“Uložili smo značajna sredstva za opremanje galerije u kojoj se nalazi stalna postavka umjetničkih djela nastalih na do sada održane četiri Likovne kolonije ‘Lovćenački koloriti’ koje CKPD organizuje od 2020. godine. Radi se o više desetina djela izuzetne vrednosti 20 akademskih slikara iz Srbije, Crne Gore, Francuske i Sjeverne Makedonije. Od desetak prostorija i više stotina kvadratnih metara u Domu kulture, taj galerijski prostor je jedini kulturni sadržaj”, piše u saopštenju.

Dodali su da je ugovor jednostrano raskinut uz “nemušto obrazloženje” predsjednika opštine da je prostor potreban za proširenje dječje igraonice, “koja niti postoji niti je takva djelatnost registrovana u Domu kulture u Lovćencu”.

“U pitanju je i kulturna diskriminacija crnogorske nacionalne zajednice i pokušaj protjerivanja crnogorskog kulturnog sadržaja iz Doma kulture u Lovćencu”, ocjenjuje se u saopštenju.

Naveli su da je Dom kulture dominantna građevina u centru Lovćenca koja je izgrađena 1953. godine dobrovoljnim radom crnogorskih kolonista, “mladića i djevojaka iz svake crnogorske kuće u Lovćencu”, a prilikom izgradnje dvije omladinke su tragično izgubile život.

Dodali su da “protivzakonito i diskriminatorsko” ponašanje Opštinska uprava demonstrira i selektivnim odnosom prema redovnim aktivnostima kulturno-umjetničkih društava (KUD) koje se finansiraju iz opštinskog budžeta za kulturu.

“I pored potpisanog ugovora za 2024. godinu, za iznos koji je četiri puta manji od drugih KUD, opština nije uplatila ni dinara od početka godine za crnogorsko društvo. Nasuprot tome sredstva se redovno uplaćuju za KUD mađarske i srpske zajednice”, piše u saopštenju.

Najavili su da će iskoristiti sve institucionalne i vaninstitucionalne forme zaštite svojih prava i o tome obavijestiti javnost kao i diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore u Srbiji.

U opštini Mali Iđoš na vlasti je koalicija Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara sa 24 od 25 odbornika u lokalnoj skupštini.

Izvan vladajuće većine je jedno Crnogorska partija, koja ima jednog odbornika.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

@mijo popovic krajnji bezobrazluk--Crnogorci trebaju da dodju u svoju domovinu..a ove srbijance koji su izbjegli iz HR da idu tamo..Ovo sto radi Srbija je tipicni progon crnogorskog naroda..

mijo popovic

U Srbiji je na djelu brutalna adimilacija Crnogoraca. U potonjih 35 godina broj nacionalnih Crnogoraca pso jr s 156.000 na ne vesto vise od 20.000. O tome cute stranke i kulturne institucije. Bijedno

VukanBG

to je najkopletnije i najaktivnije crnogorsko udruženje u Srbiji, a možda i šire. Rad sa đecom, cg škola, smotra recitatora na nivou Vojvodine. Likovna lolonija, folklor, izložbe, biblioteka. Ovo je ogledalo stvarnosti, kakva je Srbija prema njima i kako će ih zaštiti Crna Gora. Strah me rezultata.