13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

16.10.

23° / 13°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Dosadašnji rezultati CKPD „Princeza Ksenija” obavezuju Vladu da reaguje i omogući njen dalji rad

Dijaspora

Comments 2

CP: Dosadašnji rezultati CKPD „Princeza Ksenija” obavezuju Vladu da reaguje i omogući njen dalji rad

Autor: Antena M

  • Viber

U više vojvođanskih škola, u kojima se nastava odvija na nekom od jezika nacionalnih manjina, juče je svečano obilježen Međunarodni dan pismenosti koji se ove godine širom svijeta obilježava temom „Promovisanje višejezičnog obrazovanja: Pismenost za međusobno razumijevanje i mir”, saopšteno je iz Crnogorske partije.

Kako su naveli, dva primjera iz Srbije, tačnije iz AP Vojvodine koja je višejezična sredina, govore na koji način matične države vode brigu o svom jeziku u dijaspori.

“Vlada Mađarske je svim učenicima koji pohađaju nastavu na mađarskom jeziku obezbijedila značajnu jednokratnu finasijsku podršku. Pored toga donacije u knjigama i školskim priborom dobijaju đaci prvaci od Nacionalnog savjeta mađarske zajednice u Srbiji. Nažalost, potpuno drugačija situacija je sa crnogorskim jezikom, koji je u službenoj upotrebi na teritoriji vojvođanske opštine Mali Iđoš. Crnogorskom kulturno prosvjetnom društvu „Princeza Ksenija” iz Lovćenca, koje u fokusu svog rada ima promociju crnogorskog jezika, od početka godine blokirana su sva, po konkursima odobrena, sredstva od strane opštine Mali Iđoš i pokrajinskih sekretarijata”, dodaju u saopštenju.

CKPD „Princeza Ksenija” je organizator Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku na koju već devet školskih godina učestvuju đaci iz više od 15 vojvođanskih osnovnih i srednjih škola.

“Takođe, CKPD „Princeza Ksenija” organizuje fakultativnu nastavu u školi crnogorskog jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina”. Ovo društvo, u kojem su volonterski angažovani prosvjetni radnici iz crnogorske zajednice, djeluje u sklopu Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u kojem se nalazi i Crnogorska biblioteka i čitaonica sa fondom od više hiljada naslova. Dosadašnji rezultati i značaj ove važne kulturne i prosvjetne organizacije u crnogorskom iseljeništvu obavezuju Vladu Crne Gore da promtno reaguje i omogući njen dalji rad”, zaključuju iz Crnogorske partije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bonja

Ako se u Vladi CG iko bavi dijasporom, morao bi na ovo da reaguje.

LuciaSU

Ovo društvo radi i doprinosi očuvanju crnogorskog identiteta u Srbiji u rangu državne institucije. Stane li ono, nastaje nenadoknadiva šteta i praznina... Vlada CG treba da ih podsjeti, uvjeri se na licu mjesta i podrži ih. Sa malo se može postići mnogo. Podrška iz Subotice!