19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

23° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Buenos Ajresu predstavljen rad na temu saradnje Crne Gore sa njenom dijasporom u Latinskoj Americi

Dijaspora

Comments 1

U Buenos Ajresu predstavljen rad na temu saradnje Crne Gore sa njenom dijasporom u Latinskoj Americi

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Na Institutu za politike migracija i azila na Nacionalnom univerzitetu Tres de Febrero, u glavnom gradu Argentine je predstavljen naučni rad na temu saradnje Crne Gore sa njenim iseljeništvom.

Izvršna direktorica Centra za politike migracija i multikulturalizma iz Podgorice, Mr Dragana Otašević se nakon dugogodišnjeg akademskog istraživanja identiteta potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi,  bavila istraživanjem tih odnosa.

Otašević je magistrirala na programu Politike i menadžment međunarodnih migracija sa posebnim pohvalama i preporukama za objavljivanje rada pod nazivom: “Izazovi u saradnji sa dijasporom. Slučaj Crne Gore i njene emigracije u Latinskoj Americi. Politike i programi, 2018-2024.”

To je njen drugi magistarski rad na temu crnogorskog iseljeništva u južnoj Americi, a koji je uspješno odbranila i stekla zvanje magistra za politike i menadžment međunarodnih migracija.

Otašević se tokom realizacije rada bavila analizom saradnje Crne Gore i njene dijaspore u Latinskoj Americi  uzimajući u obzir period izmedju 2018-2024, mišljenje države Crne Gore o ovoj saradnji ali i mišljenje predstavnika i članova crnogorskih zajednica iz Argentine, Urugvaja, Perua, Čilea, Bolivije, Paragvaja i Meksika.  

Opšti cilj ovog projekta bio je analiza saradnje između države i dijaspore, identifikovanje izazova i definisanje preproruke za buduću, dugoročnu saradnju.

Na osnovu identifikovanih izazova kreirala je preporuke  za buduću saradnju Crne Gore sa njenim iseljeništvom u Latinskoj Americi za period 2025-2029 koje će biti predstavljene Vladi Crne Gore, kao doprinos u kreaciji Strategije za saradnju sa dijasporom.

Ove preporuke podrazumijevaju tri generalna stuba na kojima može počivati buduća saradnja, ali i razne programe koje država može kreirati i implementirati u cilju sveobuhvatnog unapređenja saradnje, ne samo sa pomenutom dijasporom.

Projekat je realizovan na Institutu za politike migracija i azila (Instituto de Políticas de Migraciones y Asilo) u Buenos Ajresu i Centru za politike migracija i multikulturalizma u Podgorici,  uz podršku Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom iseljenicima, sadašnjeg Ministarstva dijaspore i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, dok je podršku za odlazak i prezentaciju ovog rada pružila agencija Grand Travel iz Podgorice,

Komisija koji su činili istaknuti naučnici na polju migracija i međunarodnih tema, prof.dr. Juan Carlos Radovich, prof. Dr. Carlos Zaballa, prof.dr Ezequiel Texido ocijenili su da ovaj rad ima dvostruku ulogu. Sa jedne strane predstavlja veoma značajan doprinos naučnom izučavanju crnogorske emigracije, ali i doprinos kreaciji javnih politika koje se odnose na saradnju Crne Gore sa njenom dijasporom u Latinskoj Americi i uopšteno u svijetu.

Rad predstavlja završni dio projekta naučnog istraživanja crnogorskog iseljeništva u Latinskoj Americi a rezultiraće knjigom koja se bavi analizom iseljeništva organizacijom, identitetom i odnosom sa zemljom porijekla tokom posljednjih 140 godina.

Prezentaciji rada prisustvovali  su  predsjednik i članovi crnogorske zajednice iz glavnog grada Argentine Huan Vladimir Martinovic

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR