17 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spuštena zavjesa na 33. Ljetnje Olimpijske igre u Parizu

Izvor: EPA-EFE

OI PARIZ 2024

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Spuštena zavjesa na 33. Ljetnje Olimpijske igre u Parizu

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Spuštena je zavjesa na 33. Ljetnje Olimpijske igre u Parizu.

Poslije više od dvije neđelje sportskih takmičenja, oprostili smo se uz tradicionalni defile sportista, uključujući i zastave zemalja, kao i predaju organizacione “štafete” Los Anđelesu.

Takmičenje u Gradu svjetlosti obilježili su Amerikanci sa 126 medalja.

Od sjutra kreće novi olimpijski ciklus i u mislima velike većine sportista biće Igre u Los Anđelesu za četiri godine.

UŽIVO:

- U mini-filmu pojavljuje se i čuveni Majkl Džonson, kao i reprezentativac Amerike u skejtbordu. Na stejdžu su se potom pojavili i "Pepersi", dok je na plaži u Kaliforniji zapjevala Bili Ajliš, a potom i Snup Dog.

- Tu je holivudska zvijezda Tom Kruz u "nemogućoj misiji" – oteti zastavu i odnijeti u "grad anđela".

Uzeo je zastavu i na motoru je odnio u "Holivud".

- Olimpijska zastava spuštena je sa jarbola i otišla je u ruke gradonačelnici Pariza Ani Dalgo, koja ju je predala Tomasu Bahu, a ovaj gradonačelnici Los Anđelesa, Karen Bas. Uslijedila je i himna SAD.

- Predsjedniku MOK-a Tomasu Bahu su igre u Parizu posljednje u trostrukom mandatu dugom 12 godina.

“Uprkos svim tenzijama u svijetu, došli ste iz 206 olimpijskih komiteta, da učinite da grad svjetlosti sija najsjajnije. Vaša izdanja su bila nevjerovatna. Takmičili ste se neustrašivo. Svako takmičenje je bilo na ivici perfekcije. Svako izdanje je bilo uzbudljivo. Pokazali ste nam za kakva smo dostignuća mi ljudi sposobni. Hvala vam što ste nam omogućili da sanjamo, vjerujemo u bolji svijet za sve”, rekao je Bah.

- Riječ je uzeo Toni Estange, direktor Igara u Parizu:

"Od prvog dana putovanja, od 23. juna 2015, pripremali smo se za sve. Kao što se sportista priprema, tako smo i mi pripremali svaki scenario. Nismo bili spremni za ovo, za sve što smo doživjeli. Kada je Selin Dion pjevala na otvaranju, kada se plamen podigao, taj momenat je počeo. Sljedećeg jutra sa prvim medaljama je počeo da raste i otišao je dalje više nego što je bilo ko mogao da predstavi. Slike sa naših borilišta ide u istoriju Igara. Dobili smo Leona Maršana. Zajedno iskusili Igre kakve svijet nije vidio. Čak smo imali i kita kao dio takmičenja u surfovanju. Cijela zemlja je osjećala onaj osjećaj u stomaku. Francuska je bila ujedinjena, olimpijska. Sve ovo je jedino bilo moguće zbog svih vas, miliona gledalaca. Vaša strast je učinila da svaka prva runda bude finale. Napor organizatora je nagrađen danas. I naravno vi, 45.000 volontera, koji ste ubrizgali duh zabave. Sa svojim osmjesima ste bili srce i duša OI u Parizu", rekao je Estange i zahvalio se svima koji su pomogli u održavanju Igara.

- Francuski bend "Feniks" i njihovi gosti izvode pjesme.

- "Zlatni putnik" nastavio je put kroz istoriju sa otkrivanjem detalja iz nastanka i "oživljavanja" modernih Igara.

Na klaviru je izvedena i himna Apolona, da bi potom "zlatni putnik" završio potragu, tako da se pristupilo sklapanju krugova – "ljudska bića su sposobna za najveće stvari".

- Vrijeme je za predstavu upriličenu u čast Olimpijskih igara. Uvodni dio izvodio se u mraku, da bi potom uslijedilo i intoniranje himne Grčke, gdje su održane prve Olimpijske igre.

- Alison Feliks, Džesika Foks, Kim Bui, Markus Denijel – to su novoizabrani članovi komisije sportista Međunarodnog olimpijskog komiteta.

- Posljednja dodjela medalja je upriličena za najbolje u ženskom maratonu. Atletičarka Sifan Hasan osvojila je danas zlatnu medalju u ženskom maratonu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Etiopljanka, koja nastupa pod zastavom Holandije, do zlata je stigla rezultatom 2:22,55 sati, što je ujedno i novi olimpijski rekord.

- Karaoke žurka na "Sen Deniju". Poznati hitovi koje pjeva cio stadion, kako navijači, tako i sportisti.

- Crna Gora, nema nijednog predstavnika na zatvaranju, pa našu zastavu nose volonteri.

- Sportisti masovno ulaze na stadion. Za razliku od otvaranja, sada svi zajedno izlaze na travnjak stadiona. Očekuje se da gledaoci pozdrave oko 9000 učesnika.

- U toku je parada sportista. Najprije grčka delegacija, a onda i ostale. Sportisti masovno ulaze na stadion.

- Na početku predstave na "Sen Deniju", najprIje himna Francuske, zemlje domaćina. Izvodi je simfonijski orkestar.

- Čuveni francuski plivač Leon Maršan, osvajač četiri medalje na Igrama, preuzeo je fenjer, u kojem je plamen, te će krenuti od Luvra ka stadionu "Francuska" gdje je ceremonija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Breeee

Nema ni Šćekića?! Aoooo, ogriješili ste se…