23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banović: Dobro je što su iz Vlade otišli na grob kralja Nikole, ali ne i što manipulišu tekovinama njegove vladavine

Drugačija radio veza

Comments 0

Banović: Dobro je što su iz Vlade otišli na grob kralja Nikole, ali ne i što manipulišu tekovinama njegove vladavine

Autor: Antena M

  • Viber

Sami odlazak delegacije Vlade na Cetinje i polaganje vijenca povodom 100 godina od smrti kralja Nikole za potpredsjednika SDP-a Borislava Banovića nije sporan, ali on problem vidi u odnosu nove vlasti prema tekovinama vladavine kralja Nikole.
''Dobro je što Vlada obilježava taj jubilej, ali nije dobro što sa nekim stvarima iz njegove vladavine manipuliše. Naravno, nije dobro ni što se završetak njegove vladavine i način na koji je Crna Gora izgubila državnost izokreće. Čuli smo i to da bi kralj Nikola ili dio njegovog identiteta, po sadašnjoj ministrici obrazovanja i svega ostalog, bio plod inžinjeringa. Ja tu vidim problem, dakle ne u njihovom prisustvu danas na Cetinju, naprotiv, nego u manipulaciji sa tekovinama istorije, čiji je važan dio bio kralj Nikola'', rekao je Banović u ''Drugačijoj radio vezi''.

Govoreći o dosadašnjem učinku Vlade, Banović kaže da se sve više pokazuje da ona nije ekspertska.
''Ja bih volio da nije tako.Vjerujem da bi ovom društvu i institucijama, prezasićenim politikom, trebalo relaksiranijeg, što bi rekao potpredsjednik Vlade, pristupa od partija i suve politike i političara, ali se to nije desilo'', rekao je Banović.

On smatra da su u prvih 100 dana vlasti ponajviše ugrožene građansko-sekularne vrijednosti. U dijelu vladavine prava, zabrinula ga je izjava ministra pravde Vladimira Leposavića u vezi izmjena tužilačkih zakona.
''Da, ako ne mogu propisanim većinama, da će oni naći neka rješenja koja moguće nijesu zakonita. To liči na neki revolucionarni ili radikalni pristup i rješenje. To me jako zabrinulo jer takva akcija može da naiđe na reakciju'', rekao je Banović.

Banović je komentarisao i platformu koja je prošle sedmice objavljena u Vijestima, prema kojoj je crnogorsko društvo podijeljeno na tri političko-identitetska dijela.
''Problem je što se svako ko je Srbin u Crnoj Gori i svako ko je nacionalno Crnogorac, kao jedan identitet, svrstava u nacionaliste, što mislim da nije tačno, a nije ni pošteno ni pravedno. Takvo svrstavanje i takav radikalan pogled na doživljevanje ljudi sopstvenog identiteta proizvodiće reakcije i dalje zabune u našem društvu, ionako preopterećenom politikom i podjelama'', kazao je Banović.

On je u vezi lokalnih izbora u Nikšiću pozvao aktere da shvate sve opasnosti i rizike radikalnih istupa, koji već dovode do incidenata. O poziciji SDP-a u susret 14. martu kaže da je njegova stranka između dva bloka.
''Imamo kritički odnos prema oba ta bloka i njihova dominacije ne može biti dobra za Crnu Goru. Svakako, mislimo da treba okupiti ljude, jer je Crna Gora mala'', ocijenio je Banović.

Banović, koji je bio i naš ambasador u Velikoj Britaniji osvrnuo se kritički na poteze ministarstva vanjskih poslova tokom procesa opoziva ambasadora.
''Ja sam ranije već rekao da to ne razumijem, to je jedna gruba demonstracija sile i ministra i onih koji stoje iza ministra. Mislim da za tim nije bilo potrebe'', kazao je Banović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR