21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovanović: Odricanjem od Amfilohijevog nasljeđa Joanikije kupio titulu mitropolita

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 5

Jovanović: Odricanjem od Amfilohijevog nasljeđa Joanikije kupio titulu mitropolita

Autor: Antena M

  • Viber

Publicista Vladimir Jovanović, govoreći o izboru Joanikija Mićovića za novog mitropolita crnogorsko-primorskog kaže da nikada, kao sada, politika nije imala takav uticaj na izbor mitropolita. Smatra da je ključnu ulogu odigrao Aleksandar Vučić. Jovanović je, gostujući u "Drugačijoj radio vezi", kazao da je Joanikije pokazao lojlost pred Porfirijem i dokazao da je njihov čovjek.

Ponajbolji poznavalac prilika u SPC ne isključuje mogućnost da u Temeljnom ugovoru bude odredba koja suštinski znači ukidanje CPC. Poručuje, međutim, da je crkveno pitanje otvoreno te da mogu da potpišu kakav god Temeljni ugovor. Naglašava da ga bilo koja slobodna Vlada Crne Gore može poništiti. "Ćeraćemo se još", poručuje Jovanović. 

Raskid sa Amfilohijevim naslijeđem

 "Posrijdi je do sada najotvorenije i najbrutalnije miješanje politike u izbor mitropolita. Ključnu ulogu odigrao je Aaleksandar Vučić", kazao je Jovanović, govoreći o izboru Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Jovanović navodi da se sada, između ostalog, ukida titula arhiepiskopa cetinjskog.

"Ukida se Episkopski savjet u Crnoj Gori, ukida se skupni naziv za eparhije Crkve Srbije u Crnoj Gori – Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ukida se liturgijska i počasna titula arhiepiskopa za mitropolita crnogorsko-primorskoga", objašnjava Jovanović

 Jovanović smatra da je bilo očekivano da Joanikije sve to prihvati. Objašnjava kako je Joanikije bio uvjeren, vodio je predizbornu kampanju koju mu je plaćao Daka Davidović, da postane patrijarh. Jovanović podsjeća da je Mićović, međutim,  loše prošao na glasanju za patrijarha.Podsjeća da se nije kvalifikovao ni za drugi krug.

"Radikalni zaokret dogodio se kad mu je saopšteno da neće biti mitropolit", navodi Jovanović i dodaje:

"On je 11. marta otišao u Beograd na sjednicu Sinoda. Tamo je predočio Amfilohijevu verziju Temeljnog ugovora, koju je Amfilohije blagoslovio i  usaglasio sa prethodnom Vladom Crne Gore. Gospodin Mićović je to donio na sjednicu Sinoda. Oni su mu tu verziju,međutim, pocijepali. Rekli su mu da to ne može, jer se  pominje potpisivanje u ime episkopskog savjeta (predsjednik episkopskog savjeta Crne Gore potpisuje ugovor), pominje se pravoslavna crkva u Crnoj Gori", kazao je Jovanović objašnjavajući slijed događaja.  

Jovanović dalje podsjeća da su 13. marta u Beogerad, kod Perića, bili Andrija Mandić i Milan Knežević, te da im je on dao instrukcije kako dalje.

"Do 31. marta je napisana potpuno nova verzija Temeljnog ugovora koji formalno potpisuju četvorica državljana Srbije i jedan BiH-a. To su Porfirije Perić, Hrizostom Dabrobosanski, Milutinović iz Kragujevca, David Perović kruševački .Sarađivali su Bogoljub Šijaković, Velibor Džomić ....Oni su bili asistencija u vezi sa tim što sve treba staviti u Temeljni ugovor kako bi se ostvarile pljačkaške namjere Srbije prema Crnoj Gori", kazao je Jovanović dodajući da  je nakon toga Mićoviću rečeno "ili ovo prihvati ili je gotovo".    

Jovanović objašnjava da je nakon toga Joanikije, sredinom apirla, izašao sa izjavom kojom poništava ono što je rekao Amfilohije.

"Joanikije tada govori da Ugovor treba da potpiše patrijarh Srbije", podsjeća Jovanović.

Joanikije dokazao lojalnsot Porfiriju, stao na stranu DF-a

Jovanović naglašava i Joanikijevu izjavu od petka koja je, kaže, kontra premijeru Krivokapiću.

"On se time stavio potpuno na stranu DF-a. Do četvrtka je bila opcija i rečeno mu je da neće biti izabran za mitorpolita, izbor će biti odgođen.

"On se do četvrtka veče dokazao pred Porfirijem, kada je došao Krivokapić, da je njihov čovjek. Sjutra mu je Irinej Bulović napisao saopštenje, koje je on samo potpisao. To saopštenje nije se pojavilo na sajtu Mitropolije.  On je njima pokazao da im je lojalan. Oni su mu vjerovatno pokazali i što sve još ima onjemu (da je kršten u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi).

Krivokapić da kaže ko ga je zvao u Begrad

Jovanović je, govoreći o odlasku premijera Krivokapića u Beograd u četvrtak veče, rekao da je Krivokapić trebalo da kaže ko ga je zvao da tamo ode.

"Nije ga zavo Vučić i Porfirije Perić. Zvao ga je Mićović koji mu je kazao da ga neće izabrati za miitropolita ako ne dođe i potpiuše Temeljni ugovor", navodi Jovanović i dodaje:

"Premijer je sveo nešto što se zove stavljanje potpisa na najveći kriminalni poduhvat, pljačkanje Crne Gore od strane Srbije, on to posmatra kao neku privatnu stvar između njega i Mićovića i grupice ljudi..", navodi  Jovanović.

 Mogu da potpišu što hoće ali...ćeraćemo se još

Na  pitanje da li bi u konačnoj verziji Temeljnog ugovora mogla da bude odredba koja suštinski znači zabranu CPC , Jovanović kaže da ne isključuje takvu mogućnost.

"Ne isključujem tu mogućnost. To odražava jedan segment razbojničkih namjera Srbije prema Crnoj Gori, građanskim pravima, ustavnom poretku i uređenju. Oni žele da koroz Temljeni ugovor, katastarski svojinski Srbija postane vlasnik crnogorskih ckava i manastira , da nam na simoličan način otmu naslijeđe Crnojevića i Petrovića ", navodi Jovanović.

Jovanović, ipak, smatra da je crkveno pitanje otvoreno te da se ne može zatvoriti.

"Mogu oni da potpišu bili kakava Temeljni ugovor. Bilo koja slobodna Vlada Crne Gore će im to poništiti, kao što će im poništiti sve što su do sada radili. Dakle, ćeraćemo se još", poručio je Jovanović. 

Targetiran Gojko Perović

Jovanović ukazuje da  slijedi reizbor rektora Cetinjske bogoslovije. U vezi sa tim kaže da je targetiran Gojko Perović.

"Targetiran je Gojko Perović kao veza između grupacije pokojnog Amfilohija  i medijsko političke strukture oko Vijesti. Oni smatraju da je Perović glavna kopča koja kvari  planove koje vidi Vučić u Crnoj Gori. Smatraju da Perović smeta interesima DF-a.Ne vjerujem da će ga raščiniti ali moguće da neće moći da, kao do sada, bude medijska zvijezda", smata Jovanović.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Vesna Kiss

Zivimo u vremenu apsurda da je u Crnoj Gori vise politike u crkvi, a da je crkva prisutnija u vodjenju drzave. Gospodine Jovanovicu, kao sto kazete, CERACEMO SE, necemo dati crnogorske svetinje u kojima su se krstili nasi preci, i u kojima ce se krstiti nasi potomci!

S. V.

Ako je SPC vlasnik imovine u Crnoj Gori, to ne znači da je država Srbija vlasnik, jer SPC nije državna crkva. Član 11. Ustava Srbije: Republika Srbija je svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

Bajo

Perovic ce im se samo prikloniti . Pljunuce na Amfilohija , na sebe i na CG samo da ga ne diraju . Živi bili pa vidjeli . Jer sta ocekivati od konvertita .